Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Byggsektorn gick mot strömmen

Publicerad: 4 september 2011, 22:00

Byggsektorn gick mot strömmen
Antalet företagskonkurser ökade med 18 procent i augusti, vilket bidrog till att nedgången hittills i år minskade till 2 procent. Ökningen var spridd på flera branscher och regioner. Byggsektorn gick mot strömmen med sjunkande konkurstal…


Källa: Pressmeddelande UC

Byggsektorn gick mot strömmen

Antalet företagskonkurser ökade med 18 procent i augusti, vilket bidrog till att nedgången hittills i år minskade till 2 procent. Ökningen var spridd på flera branscher och regioner. Byggsektorn gick mot strömmen med sjunkande konkurstal.

Oron i världsekonomin kan nu komma att medföra stigande konkursnivåer i svenskt näringsliv.

Efter att ha minskat det första halvåret och även under juli månad vände konkurssiffrorna upp i augusti. 381 företag i konkurs innebar en ökning med 18 procent jämfört med augusti 2010.

– Även om en enstaka månad inte ska tillmätas alltför stor vikt, signalerar ändå den stora konkursökningen att fler företag nu känner av inbromsningen i ekonomin. För de företag med dålig lönsamhet och svag betalningsförmåga och som ligger i riskzonen för konkurs, kan några uteblivna ordrar eller inbetalningar bli förödande, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Det är den ekonomiska oron i omvärlden som nu påverkar även det svenska näringslivet.

– Många företag minskar sina investeringar och genomför istället kostnadsbesparingar i det svåra ekonomiska läge som skapats i vår omvärld, men som nu ser ut att få en direkt påverkan också på svensk ekonomi. Exportföretagen har känt av detta en längre tid. Även privatkonsumtionen minskar, vilket drabbar mindre företag inom till exempel handeln och tjänstesektorn, säger Roland Sigbladh.

Byggsektorn mot strömmen

Konkursökningen i augusti berodde framför allt på fler konkurser bland privata tjänsteföretag, transportföretag och företag med IT-verksamhet. Byggsektorn, där konkurserna ökat under årets inledning, noterade tvärtemot sjunkande konkurstal. Geografiskt stod Västra Götalands och Skåne län för en stor del av månadsökningen.

– Byggkonjunkturen är fortfarande stark och branschen ser positivt på framtiden. De byggkonkurser som faktiskt äger rum har oftast andra förklaringar än svag efterfrågan. Bland annat har många lockats att starta företag i branschen genom ROT-avdraget, men alla klarar kanske inte att driva ett företag i praktiken, säger Roland Sigbladh.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.