Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Bygglov ska kunna vinna laga kraft

Publicerad: 2 Februari 2011, 23:00

Bygglov ska kunna vinna laga kraft Ett bygglov som beslutats ska kunna vinna laga kraft, så att den som fått bygglov kan planera sitt byggande utan att riskera överklaganden långt i efterhand. Det är ett av förslagen i propositionen Komplettering av den nya plan- och bygglagen som regeringen nu överlämnat till riksdagen…


Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

Bygglov ska kunna vinna laga kraft

Ett bygglov som beslutats ska kunna vinna laga kraft, så att den som fått bygglov kan planera sitt byggande utan att riskera överklaganden långt i efterhand. Det är ett av förslagen i propositionen Komplettering av den nya plan- och bygglagen som regeringen nu överlämnat till riksdagen.

– Idag har vi problem med att många bygglov överklagas långt efter att byggprocessen startat, och det kan kraftigt försena eller sätta stopp för hela bygget. Det är därför mycket viktigt att bygglov kan vinna laga kraft. Har det väl vunnit laga kraft kan den som fått bygglovet tryggt sätta igång att bygga utan risk för långa avbrott, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall.

Samtidigt införs bestämmelser så att grannar och andra som berörs av ett bygglov ska få ett meddelande när ett bygglov har beslutats, vad beslutet innebär och hur länge den som eventuellt vill överklaga har på sig.

Idag saknas regler i plan- och bygglagen för att se till att bygglov vinner laga kraft. I praktiken kan därför ett bygglov överklagas hur länge som helst, även långt efter att byggprocessen inletts. Med de nya reglerna kommer att bygglov att vinna laga kraft ca en månad efter att beslutet fattats.

Propositionen innehåller även andra bestämmelser kring utbildnings- och certifieringskrav för kontrollansvariga.

Bestämmelserna kommer att vara en del av den nya plan- och bygglag som riksdagen redan beslutat om och som träder i kraft den 2 maj i år. Lagen ersätter nuvarande lagstiftning från 1987 och 1994.  Flera utredningar har konstaterat brister i tillämpningen av de nuvarande lagarna. För att underlätta tillämpningen av den nya plan- och bygglagen tillsatte regeringen förra året en kommitté som arbetar med utbildnings- och kompetensinsatser kring den nya lagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.