Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Bygginvesteringarna ökade i Uppsala

Publicerad: 14 juni 2010, 22:00

Bygginvesteringarna ökade i Uppsala
En konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI) visar att bygginvesteringarna i Sverige minskade med 10 procent under 2009, men i Uppsala län ökade de däremot. En avmattning märks först i år och det beror främst på minskade bostadsinvesteringar…


Källa: Pressmeddelande Sveriges Byggindustrier

Bygginvesteringarna ökade i Uppsala

En konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI) visar att bygginvesteringarna i Sverige minskade med 10 procent under 2009, men i Uppsala län ökade de däremot. En avmattning märks först i år och det beror främst på minskade bostadsinvesteringar.

Lokalinvesteringarna förblir fortsatt höga under prognosperioden och nästa år ökar bostadsinvesteringarna igen.

Bostadsinvesteringarna har alltsedan 2005 legat över 1,4 miljarder kronor per år i Uppsala län. Under 2010 minskar de till cirka 1 miljard kronor för att redan nästa år öka igen.

– Under perioden 2005-2008 påbörjades bostäder i snabb takt i länet. Även 2009 blev ett hyfsat bra år investeringsmässigt. Antalet påbörjade lägenheter minskade med 30 procent under förra året, vilket ger stort avtryck på investeringarna i år. Bostadsbyggandet bedöms dock åter börja öka successivt under perioden. I Uppsala kommun ökade befolkningen förra året med över 4 000 personer, så efterfrågan ökar, säger Anders Ragnarsson, chef BI Uppsala.

Investeringar i privata och offentliga lokaler har varit höga ett par år och de fortsätter att vara den drivande delsektorn under prognosperioden.

– De stora offentliga projekten har bidragit till att vi lyckats undvika den nedgång, som varit fallet på många andra håll i Sverige. Det är positivt att de offentliga aktörerna vågade satsa i krisen, fortsätter Anders Ragnarsson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.