Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Byggherrar blir byggaktörer i Stockholm

Publicerad: 30 maj 2017, 08:38

I Stockholm pågår ett arbete med att göra detaljplaner könsneutrala. Ett led i frågan är att byta ut ord som byggherre och tjänsteman – till byggaktör och tjänsteperson.


Ämnen i artikeln:

Stockholm

Som en del i Stockholm stads jämställdhetsarbete pågår ett arbete med att göra detaljplaner könsneutrala. Ett led i frågan är att byta ut ord som byggherre och tjänsteman – till byggaktör och tjänsteperson. Detta skriver lokaltidningen Mitt i.

– Vi har inte haft någon diskussion om att förbjuda ord, däremot om att lyfta fram andra. Språket är en del i att upptäcka hur ojämställdheten i staden ser ut. Pratar man i könade termer så riskerar man att exkludera grupper, säger Miriam Nordfors, verksamhetsutvecklare på planavdelningen till tidningen.

Ett annat exempel, som tidigare användes för att beskriva ett oexploaterat område, är begreppet jungfrulig mark. Det föreslås bytas ut mot obebyggd mark, samtidigt som en ”elvamannaplan” för fotboll blir en elvaspelsplan.

Arbetet med begreppen är en del i ett större arbete, där målet är en jämställd stadsplanering i stort.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Stockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.