Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Byggföretagen ser dystert på framtiden

Publicerad: 14 december 2018, 10:52

Stockholms byggföretag är enligt nya siffror från Stockholms Handelskammare “starkt negativa” i sin syn på framtiden.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Stockholms byggföretag är enligt nya siffror från Stockholms Handelskammare “starkt negativa” i sin syn på framtiden.

Siffrorna är framtagna av Konjunkturinstitutet, på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

– Regleringsiver och de senaste årens ryckighet har bidragit till att bromsa byggandet, vilket nu börjat märkas. Det sänker också entusiasmen för framtiden, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Efter flera år med tydligt positiva förväntningar har senaste årets siffror varit dämpade – för att under det tredje kvartalet bli starkt negativa.

Källa: Stockholms Handelskammare.

Skillnaden mellan andelen företag som tror att byggandet kommer öka på tre månaders sikt och andelen som tror att byggandet kommer minska på tre månaders sikt ger nu ett negativt värde på 35.

– Företagen har dragit öronen åt sig, är mer skeptiska och försiktiga. Det tycks nu allt mer tydligt att det var fel från politiskt håll införa ett amorteringskrav som snabbt skärptes helt utan utvärdering av det ursprungliga kravet. Det har sannolikt påverkat negativt, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Konfidensindikatorn för kvartal 3 år 2018 inom Stockholm byggsektor når sin lägsta nivå sedan första kvartalet år 2014. Det innebär att konjunkturläget är det lägsta på över fyra år.

I undersökningen har 77 av 199 tillfrågade byggföretag i Stockholm svarat.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.