Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Byggbranschen har satt på hörselkåporna

Publicerad: 11 April 2019, 12:30

Niklas Andersson.

Foto: Martin Palm.

När marknaden nu sviktar fastnar diskussionen i frågan om minskad efterfrågan till följd av kundernas bristande betalningsförmåga. Lösningen finns när vi vänder på resonemanget. Det behövs ett nytt mindset där priset på en bostad sätts efter vad kunden vill och kan betala.


SCBs byggnadsprisindex visar att entreprenadpriserna ökat mer än fem gånger snabbare än KPI sedan början av 90-talet. SABO konstaterar i en nyligen publicerad rapport att de för nybyggnation ser en prisökning med 48 procent över tre år. Boverkets rapport “Konkurrenssituationen inom bygg- och byggmaterialindustrierna i andra länder” (2018) bekräftar bilden av skenande byggkostnader. Konkurrensverket har framfört att produktivitetsutvecklingen stagnerat i förhållande till övriga industrier. Det är omöjligt att påstå något annat än att byggkostnaderna är både höga och att de ökar i en oacceptabel takt.

Vi har alla hört branschens bortförklaringar. Kraven ökar. Löner höjs. Markpriser går upp. Projekten är unika och komplexa. Byggentreprenaderna är inte är överprisade, byggbolagens vinster är minsann inte höga. Även om detta delvis stämmer i sak så är det knappast någon ursäkt för att låta byggkostnaderna skena år efter år. Vilken annan bransch har inte sett ökade myndighetskrav och höjda löner? Det finns också många andra som erbjuder stora, komplexa och avancerade produkter. Görs sådana jämförelser haltar resonemangen betänkligt.

Ett tydligt tecken på byggindustrins ovilja att hantera frågan är att det är få branschföreträdare som på allvar uttrycker att höga byggkostnader är ett stort samhällsproblem. Även om det skulle vara så att gängse förklaringsmodeller stämmer vore det ändå på sin plats att branschen tog gemensamma tag för att effektivisera på riktigt. Tafatta försök att öka prefabricering på bekostnad av kvalitet och gestaltning duger inte.

Ökad digitalisering, standardiserade upphandlingskanaler och rutiner, systematiskt kvalitetsarbete samt ständig utveckling genom industrialisering och automation. Vad är det som gör att andra kan och inte byggbranschen? Givetvis finns det goda exempel på aktörer som bidrar med nya lösningar och utmanar gamla sanningar, men hittills utan någon avgörande effekt på den totala kostnadsutvecklingen.

Ett djupt rotat mindset är att kostnader bara finns. Det kostar vad det kostar. När andra branscher tar utgångspunkt i kundens betalningsvilja och förmåga har byggbranschen nöjt sig med att addera kostnader och lägga till vinst. Med ökade fastighetspriser har byggbolagen fått hållas. Det är inte hållbart.

När marknaden nu sviktar fastnar diskussionen i frågan om minskad efterfrågan till följd av kundernas bristande betalningsförmåga. Lösningen finns när vi vänder på resonemanget. Det behövs ett nytt mindset där priset på en bostad sätts efter vad kunden vill och kan betala. Där utbud möter efterfrågan.

Det är hög tid att förändra normen för hur hus byggs. Frågan är vilka som vågar ta täten!

Niklas Andersson
Styrelseordförande och grundare, Sizes

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.