Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Brexit-processen inleds 29 mars

Publicerad: 20 Mars 2017, 14:49

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Storbritannien kommer att aktivera artikel 50 i Lissabon-fördraget den 29 mars och därmed formellt inleda processen att lämna EU. Processen drar således igång nio månader efter den uppmärksammade Brexit-folkomröstningen i Storbritannien där landets väljare röstade för ett EU-utträde.


Ämnen i artikeln:

Brexit

Det meddelade landets EU-sändebud, Tim Barrow, EU-rådets ordförande Donald Tusk om på måndagen. Därmed avgörs spekulationer om huruvida premiärminister Theresa May, som ju tillträde sin post när David Cameron avgick efter Brexit-omröstningen, verkligen skulle aktivera artikel 50.

Processen att lämna unionen väntas ta minst två år och ska bland annat resultera i ett handelsavtal som både ska vara acceptabel för Storbritannien och EU och inte ge sken av att utträdet är fördelaktigt för Storbritannien.

Storbritannen är enligt Bloomberg News världens i dagsläget sjätte största ekonomi och Theresa Mays utmaning blir att se till att man inte skadar handeln med sin största marknad samtidigt som man tar tillbaka makten över immigration i landet och lagstiftning.

Det har funnits en hel del frågor kring hur Brexit ska påverka den europeiska marknaden. Osäkerheten är fortsatt stor men nu är det i alla fall klart att utträdet blir av.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Brexit

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.