Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Branschens reaktioner på Trumps vinst

Publicerad: 9 november 2016, 06:54

Foto: Wikimedia.

Hur ser den svenska fastighetsbranschen på Donald Trumps seger i presidentvalet? Fastighetsnytt sammanfattar branschens reaktioner.


Ämnen i artikeln:

Mikael SöderlundhDonald TrumpHans LindReinhold Lennebo

Det är nu klart att Donald Trump blir USA:s 45:e president. Något som de flesta nog inte hade räknat med för bara någon vecka sedan. Vilka effekterna av hans valseger blir är för tidigt att säga men en större reaktion på de finansiella marknaderna är nog att vänta. Hur ser den svenska fastighetsbranschen på Trumps seger? Fastighetsnytt sammanfattar branschens reaktioner.

– Trump förefaller bli nästa USA president och hans innehållet i hans politik är delvis höljt i dunkel, inte minst när det gäller ekonomi och handel. Det gör att osäkerhet kommer att prägla den närmsta tiden, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna.

Han fortsätter och säger att han personligen kan känna en besvikelse över den polarisering som valkampanjen lagt i dagen, men samtidigt så ser vi den på andra håll i den demokratiska världen vilket han säger är trist.

– Det är svårt att bedöma eventuella konsekvenser för fastighetsbranschen i Sverige, men jag bedömer inte att valet i USA har omedelbar effekt på Sverige, även om börsen sannolikt dyker en del den närmaste tiden. På sikt får vi se, osäkerheten är som sagt större, säger Reinhold Lennebo.

Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners, säger att det oväntade valresultatet kommer att skapa oro på världens kapitalmarknader, framförallt tills Trump har stakat ut sin kurs som ledare.

– Men det är inte säkert att svenska fastigheter kommer att påverkas negativt, åtminstone inte på kort sikt. Priserna steg exempelvis efter Brexit tack vare lägre räntor och flykt till säkra tillgångar, säger Mikael Söderlundh.

“Snart tillbaka i “business as usual””
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, säger att han under senare år mer och mer har börjat tycka att det kanske ligger en hel del i vissa av Marx teorier om samhällsutvecklingen.

– Enligt Marx är politiken en del av “överbyggnaden” medan samhällsutvecklingen styrs av mer grundläggande ekonomiska faktorer. Vem som leder ett land har då inte så stor betydelse. Min grundprognos är därmed, precis som för Brexit, att snart är vi tillbaka i “business as usual” där ett lands ekonomiska utveckling och människors levnadsstandard bestäms av mer grundläggande faktorer än vem som är president, säger han.

“En mardröm”
Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, säger att det är en mardröm. På så många plan.

– För alla oss som hoppas på en progressiv stadspolitik är det förstås ett stort bakslag. Samtidigt kommer betydelsen av lokala progressiva exempel och förebilder att öka. Någon draghjälp från supermakten USA är inte att förvänta sig, säger Erik Pelling.

– Med en positiv stadsutveckling, fler bostäder och arbetsplatser samt inte minst nya framgångsrika sätt att jobba med hållbarhet och inkludering i praktiken kan politiker och aktörer mota den främlingsrädsla och inskränkthet som nu firar triumfer, tillägger Erik Pelling.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.