Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Branschens reaktioner på Kaplans avgång

Publicerad: 18 April 2016, 09:39

Med anledning av Mehmet Kaplans avgång har Fastighetsnytt frågat flera branschföreträdare vad de tycker och hur de tror att det kommer att påverka bostadspolitiken framåt. Där bland annat Hans Lind inte har något emot att Per Bolund, som är tillförordnad bostadsminister, stannar på posten.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanRegeringen

Med anledning av Mehmet Kaplans avgång har Fastighetsnytt frågat flera branschföreträdare vad de tycker och hur de tror att det kommer att påverka bostadspolitiken framåt. Där bland annat Hans Lind inte har något emot att Per Bolund, som ärtillförordnad bostadsminister, stannar på posten.

Hans Lind, professor i Fastighetsekonomi, konstaterar att avgången inte har något med Kaplans bostadspolitiska regerande, utan beror andra saker. Men utifrån ett branschperspektiv har det gått för långsamt.
– Man måste inse att man måste ha kontakt med branschen och med forskningen för att snabbt gå igenom vilka alternativ som finns, speciellt med tanke på områdets vikt och det är väl lite ministerns uppgift att skaffa goda rådgivare som man litar på och testar förslag i grupp tidigare, säger Hans Lind.

Samtidigt anser Hans Lind att bostadspolitiken är en fråga för hela regeringen.
– Det är jättebra att man satt igång de bostadspolitiska samtalen, men tiden rinner iväg. Bostadspolitiken är dåligt skött men sedan vet man ju hur det var med Attefall, det tar tid att komma in i det men bostäder är ett regeringsproblem, inte ett Kaplan problem, säger Hans Lind.

Den kortsiktiga effekten blir ytterligare en försening då det är nya människor som ska in men som ersättare till Kaplan ser Hans Lind gärna att Per Bolund stannar på posten.
– Om vi antar att vi har en given fördelning av platser mellan partierna så ska det vara en miljöpartist på posten. Jag tycker att Per Bolund är en lämplig person, så jag tycker att det är lämpligast att han tar den här posten och så letar man efter en ersättare till den andra. Då får man också en länk till finansdepartementet som är viktig i det här sammanhanget, säger Hans Lind.

Ett sätt att se på det, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, är att man nu fick en ursäkt till att få in en annan minister som kan ge intryck av att det blir mer fart.

– Det har funnits en kritik där man tycker att bostadspolitiken inte varit tillräckligt följsam. Hur rättvis den kritiken har varit kan man ju diskutera men den har onekligen funnits. Detta ger kanske en skjuts till politikområdet, beroende på vem man väljer naturligtvis, säger Stig Björn Ljunggren.

Frågan är vem som nu får ratta bostadsområdet, som i dagsläget är Miljöpartiets område. Fler alternativ erbjuds ju om Löfven väljer att göra någon form av omdisponering, menar Stig Björn Ljunggren. Här gäller det att hitta någon som har branschens förtroende, men det är inte säkert att allt löser sig ändå.

– Det kan bli bättre av en ny minister men ibland kanske det inte är ministern som är problemet, utan området som sådant som är svårskött, säger Stig Björn Ljunggren.

“Kan skapa momentum”
Enligt Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, måste statsministern ha kommit fram till att det inte var möjligt att ha kvar Mehmet Kaplan i regeringen och då måste han agera som han gjort.

Han har ingen önskekandidat att ta över posten.

– Det överlåter jag på statsministern. Jag utgår ifrån att det blir en person som lyssnar lyhört på branschens kunnande och som därigenom tar bostadskrisen på fullt allvar, säger Reinhold Lennebo.

Kommer dagens besked att påverka bostadsbyggandet i Sverige?
– Nej, det är en större fråga än en enskild minister och dessutom starkt kopplat till finansdepartementet, säger Reinhold Lennebo.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, säger att Mehmet Kaplans avgång är ett rimligt beslut. Bostadsfrågan är en utav de viktigaste politiska frågorna och det är viktigt att bostadsministern kan fokusera på sakfrågan. De senaste dagarna har fokus varit på någonting helt annat och då är det rimligt att ministern kliver åt sidan. På kort sikt menar hon att Per Bolund är en bra ersättare.

– Per Bolund är en bra person som kan bostadsfrågorna och har jobbat med dem tidigare. Han ger ett bra intryck och kan fortsätta det arbete som påbörjats. På lång sikt har jag ingen direkt favorit men det är viktigt att ny bostadsminister orkar sätta fokus på bostadsfrågorna på bred front, inte bara bostadsbyggandet utan även de bostadssociala frågorna, säger Marie Linder.

Hon tror inte att Mehmet Kaplans påverkar bostadsbyggandet kortsiktigt.

– Jag är i grunden optimist och hoppas att politiken tar sitt ansvar över blockgränserna. Det är viktigt att fortsätta hålla högt tempo men också se till att alla får plats i det framtida samhället och får råd att bo.

Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, tycker att det största problemet med Kaplan som bostadsminister har varit just bostadspolitiken, och menar att han inte lyckats leverera en vettig politik på ett mycket viktigt område. Hon tror att Kaplans avgång kan innebära en förändring till det positiva.

– Avhoppet möjliggör en nystart i bostadspolitiken vilket kan skapa momentum, men det beror på vem som blir ny minister, säger Maria Rankka.

– Jag hoppas på en person som är tillväxtinriktad, handlingskraftig och samtidigt pragmatisk med tanke på den bokris vi befinner oss i och att det är helt nödvändigt med blocköverskridande lösningar, fortsätter Maria Rankka.

Från organisationen Sveriges Arkitekters sida menar man att det viktiga nu är att fokusera på nya tag.

– De bostadspolitiska samtalen får inte stanna av och med biträdande finansminister Per Bolund som tf bostadsminister finns goda chanser att borra djupare i den viktigaste frågan, bostadsfinansieringen. När det kommer till Kaplans efterträdare tror jag det är viktigt med en minister som kan hantera bostadsfinansieringsfrågorna tillsammans med Magdalena Andersson men som även bottnar i planeringsfrågorna. Att det kan bli någon från en ledande position i någon kommun verkar troligt, skriver Sveriges Arkitekters ordförande Tobias Olsson på sin blogg.

Maria Nordlander
Mattias Fröjd
Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanRegeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.