Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Branschen reagerar på Ingves förlängning

Publicerad: 29 september 2017, 11:11

På fredagen meddelade Riksbanken att Stefan Ingves sitter kvar som riksbankschef i ytterligare fem år. Fastighetsnytt frågar branschen vad man tycker om beslutet.


Ämnen i artikeln:

Stefan IngvesTomas Ernhagen

På fredagen meddelade Riksbanken att Stefan Ingves sitter kvar som Riksbankschef i ytterligare fem år. Fastighetsnytt frågar branschen vad man tycker om beslutet.

När Stefan Ingves förlängda mandat går ut kommer han att ha suttit på posten i hela 17 år – rekordlångt för en svensk riksbankschef.

Tomas Ernhagen är chefsekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna. Han menar att beskedet var väntat efter de senaste veckornas diskussioner – när den tidigare lågoddsaren Karolina Ekholms, bland annat före detta vice riksbankschef, chanser gick ner då oppositionens ledamöter i riksbanksfullmäktige ansåg att hon var för politisk i och med sitt jobb som finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare.

Efter det har främst två namn nämnts som toppkandidater: Per Jansson, tidigare statssekreterare åt Anders Borg och en av Ingves närmsta, samt Folksams vd Jens Henriksson.

– De är bra personer, men ingen av dem kändes klockren som Riksbankschef i dagsläget. Klart att det finns fördelar med Ingves, han är väletablerad och har ett stort internationellt nätverk, å andra sidan tycker jag att Ingves är en av dem som bidragit mest till en alltför ensidig syn kring hushållens skulder och vad som driver dem. Det hade varit bra med nya, friska krafter – men vad är alternativet?, säger Tomas Ernhagen till Fastighetsnytt.

Förlänger tiden med låga räntor
Lennart Sten, vd, Svenska Handelsfastigheter, har egentligen ingen synpunkt på valet av Riksbankschef, mer än att det förmodligen innebär en lång period av låga räntor och fortsatt penningstimulans. Där är han inte helt överens med Riksbanken.

– Rent generellt så tycker jag att räntan borde höjas nu men det är osannolikt att det kommer hända i och med det här beslutet. Man får nog diskontera att räntehöjningarna kommer lite senare, säger Lennart Sten.

Newsecs vd Max Barcley kommenterar beskedet med att han tycker att det är viktigt med en stabil Riksbank, och förutsägbarhet i systemet.

– Ur det perspektivet är det bra att Ingves sitter kvar. Sen kan vi konstatera att vi just nu har stark ekonomisk tillväxt och historiskt låga räntor – vår bedömning är att en räntejustering är på plats. Vi hoppas alltså på vissa kursförändringar även med samma kapten kvar vid rodret, säger han.

Maria Nordlander
Mattias Fröjd

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Stefan IngvesTomas Ernhagen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.