Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”Bränn en bil – få ett jobb”

Publicerad: 29 maj 2015, 18:23

Ilija Batljan, Sharam Rahi, Gerda Larsson och Samir Sabri.

Rädda poliser, statliga låtsasprojekt, såld allmännytta och växande gängkriminalitet. Vem bär ansvaret för tryggheten och kriminaliteten i de svenska städerna?


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterBusiness ArenaIlija BatljanRikshem

Rädda poliser, statliga låtsasprojekt, såld allmännytta och växande gängkriminalitet. Vem bär ansvaret för tryggheten och kriminaliteten i de svenska städerna?

– Vi som privata fastighetsägare räcker inte till. Vi har ofta skällts ut av media och andra för att ”köpa ett område, göra ett klipp och sälja det vidare”, och i många fall är det sant. Det jag vill komma tillbaka till är, varför sålde kommunerna från början? Man tar över ett över 30 år eftersatt samhällsproblem, men det finns inga privata fastighetsägare som kan ta hand om det, säger Sharam Rahi, vice VD på Balder under en paneldebatt på Business Arenas Partnerträff.

Som exempel tar han upp när Balder 2009 köpte ett stort fastighetsbestånd i Huddinge utanför Stockholm. ”På köpet” fick man även ett område med nedgångna lägenheter i Vårby Gård. Där har man sedan dess genomfört en satsning för att lyfta området.

– Men vi hade aldrig gått in som singelobjekt i ett område som var så nedsatt. Vi fick Vårby Gård på köpet, och då startade vi den här satsningen – som har visat sig lyckas ganska bra. Men det tog tid att bygga förtroendebron mellan hyresgästerna, polisen och alla andra och få dem att förstå att vi satsar på riktigt och inte kommer att sälja på en gång. Dock är ju anledningen till att vi köper de här fastigheterna trots allt att vi tror att vi kan vända på det och tjäna pengar till slut, säger Sharam Rahi.

Ilija Batljan, vice VD på Rikshem och före detta socialdemokratiskt landstingsråd i Stockholms läns landsting, känner igen beskrivning. Han menar att det finns områden runt om i Stockholm och Sverige där han aldrig skulle sätta sin fot – än mindre köpa en fastighet.

– ”Knarklangaren är där på kvällen, men om du håller ut kanske det blir bättre om ett par år”, säger till och med mäklaren som ger mig prospektet. Den största arbetsgivaren i Sverige idag är den offentliga sektorn. Men de finns aldrig där på riktigt, utom i låtsasprojekt. När det brinner i Husby är det stora uttalanden från Stockholms stad, att man ska flytta myndigheter utanför centrala Stockholm. Men har någon flyttat? Inte en enda, säger han.

Lyssnar först när man pratar om siffror
Hur ska man då få fastighetsbolagen att vilja investera i dessa områden? Enligt Samir Sabri, före detta kriminell, huvudperson i Aftonbladets grävande podcast Fallet och grundare av organisationen 2nd Chance, är ekonomisk vinst ett starkt argument. 2nd Chance har mycket med bygg- och fastighetsbranschen att göra, men säger att ingen lyssnar när han pratar med dem om brist på kärlek, om svek och om hat.

– Men när jag börjar prata om siffror och utgifter, att fastighetsägarna gör av med 30 miljoner om året på förstörelse och inbrott och att vi kan garantera att det går ned till fem miljoner – då händer det saker, säger Samir Sabri.

Under debatten kommer polisens rädsla och oförmåga att skapa trygghet flera gånger på tal. Magnus Lindgren från tankesmedjan Tryggare Sverige jämför med New York där man jobbat med situationell brottsprevention, det vill säga att man jobbat för att minska antalet möjliga brottstillfällen och ökade antalet ”kapabla väktare” istället för att försöka minska antalet motiverade förövare. Samir Sabri menar att man måste involvera de kriminella för att stävja kriminaliteten och otryggheten.

– När vi pratar om gängkriminalitet går det inte att hålla på med dem som gör smutsgörat underifrån, man kan inte prata med dem. Du måste prata med ledaren. Först då kan du förstöra strukturen, säger han. Jag ser rädslan hos polisen när 30 ungdomar står runt omkring dem. Vi måste kliva in där på riktigt och ta tag i det här, för ingen vill ju anställa en gängledare.

– Jag anställde faktiskt en gängledare för 15 år sedan, säger Sharam Rahi. Vi hade inte längre råd att fixa alla broken windows. Då fick jag hör att han var värstingen i området, så jag anställde honom och då blev det lugnt och fint.

Blir av med problemet genom att sälja
Magnus Lindgren reagerar och menar att det är ett orimligt sätt att lösa problemen.

– Jag blir lite orolig när jag hör hur debatten går. Det handlar om att vi måste ha ett rättssamhälle som står upp. Vi kan aldrig bygga demokrati eller ett välfärdssamhälle utan ett fungerande rättssamhälle. Attityden ”bränn en bil – få ett jobb” är skitfarligt, säger han.

Ilija Batljan håller med.

– Visst kan man ge ett jobb till en gängledare – men de måste också lagföras. Någon måste säga att lag gäller dig, och dig, och dig och mig. Polisen måste också göra sitt jobb. Det är inte polisen som ska vara rädd – de som trakasserar människor runt omkring sig, de ska vara skiträdda, säger han. De kommunala politikerna vet exakt vad som behöver göras, men ett sätt att bli av med problemet är att sälja det till oss.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.