Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Bra utsikter men utmaningar kvarstår

Publicerad: 24 augusti 2016, 12:30

Finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Finansdepartementet.

Även om utsikterna är bra för svensk ekonomi kan regeringen inte luta sig tillbaka och njuta. Många utmaningar kvarstår och mycket arbete återstår således. Det säger Magdalena Andersson på regeringens årliga Harpsundsmöte som hålls på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Magdalena AnderssonRegeringen

Även om utsikterna är bra för svensk ekonomi kan regeringen inte luta sig tillbaka och njuta. Många utmaningar kvarstår och mycket arbete återstår således. Det säger Magdalena Andersson på regeringens årliga Harpsundsmöte som hålls på onsdagen. Enligt ett pressmeddelande från Finansdepartementet presenterade hon departementets senaste prognos för den ekonomiska utvecklingen samt inriktningen för höstbudgeten.

Man väntar sig en högre tillväxt än tidigare under de kommande åren samtidigt som tillväxtprognosen för 2016 revideras ned men under nästa år väntas Sverige vara en av de snabbast växande ekonomierna i närområdet.

Finansdepartementet lyfter fram att utsikterna på arbetsmarknaden har förbättrats sedan man gjorde sin senaste prognos. Sysselsättningsgraden väntas nästa år stiga till den högsta nivån på ett kvartssekel samtidigt som arbetslösheten faller. Dessutom ser det offentliga sparandet bättre ut än i förra prognosen, bland annat som resultat av att förväntade kostnader för sjukförsäkring samt migration och integration är lägre. Man beräknar att överskottet i sparandet blir 1,4 procent 2020 men förra årets flyktingmottagande belastar sparandet för perioden till och med 2018.

– Regeringen kommer att presentera en stram budget med tydliga prioriteringar. Välfärden behöver stärkta resurser för att kommunerna ska klara sina åtaganden mot medborgarna, tryggheten behöver stärkas och vi behöver fortsätta att hantera konsekvenserna av det förra årets höga flyktinginvandring. Samtidigt ligger regeringens långsiktiga prioriteringar fast, säger Magdalena Andersson i en kommentar.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.