Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

BQR

Publicerad: 5 Maj 2008, 22:00

Nyckelord: fastighetsvärdering, IFRS, miljö, risk Ratingmodell bästa alternativet för kvalitetsfaktorn i fastighetsvärdering? Om fastighetsvärderare i framtiden ska ta större hänsyn till kvalitet i sina värderingar är det bättre att införa en så kallad ratingmodell än att förändra kassaflödesmodellen. Det menar Joakim Ollén som leder arbetet på kapitalområdet inom Rådet för Byggkvalitets (BQR) projekt ”Drivkrafter för kvalitet”…


Källa: Joakim Ollén, Catarina Saxborn, Fastighetsnytts seminarium ”Värdering – av fastighetsvärdering”

Ratingmodell bästa alternativet för kvalitetsfaktorn i fastighetsvärdering?

Om fastighetsvärderare i framtiden ska ta större hänsyn till kvalitet i sina värderingar är det bättre att införa en så kallad ratingmodell än att förändra kassaflödesmodellen. Det menar Joakim Ollén som leder arbetet på kapitalområdet inom Rådet för Byggkvalitets (BQR) projekt ”Drivkrafter för kvalitet”.

Mycket av diskussionen under Fastighetsnytts seminarium ”Värdering – av fastighetsvärdering” den 6 maj kom att handla om en analys av begreppet kvalitet i värderingssammanhang och huruvida subjektiva värden kan kommuniceras i kvantitativ form.

– Det vi frågar oss i projektet är vad kvalitet betyder för fastighetsvärdena och hur det kan kopplas till värderingsprocessen. Syftet är att ”tratta” ner frågan så att det hela blir användbart och jämförbart, säger Joakim Ollén.

Projektet drivs inom fyra områden eller ”arenor”: Media, Politik, Brukare och Kapital. Joakim Ollén leder arbetet inom det som kallas ”Arena Värdering Risk” och som handlar om kapital. Övriga slutsatser som dragits på området är att finansiell uppbackning av kvalitet ger effekt, att det är nödvändigt att diskutera de här frågorna i branschen och att det är nödvändigt att koppla frågeställningen till IFRS.

De tre kvaliteter som man valt att lyfta fram för ytterligare analys inom arenan är: miljökvaliteter (energiförbrukning och miljöaspekter av typen miljöfarliga ämnen), funktionella och estetiska kvaliteter (hyresgästens uppskattning av byggnaden och yttre miljö) samt byggnadstekniska kvaliteter (drifteffektivitet och livslängd/hållbarhet över tiden).

– Man kan säga att sammantaget är det en sfär av faktorer att föra samman när det gäller det som driver marknadsvärdet och jag tror att man måste översätta det till monetära termer för att kunna kommunicera resultatet, säger Catarina Saxborn som suttit med i analysgruppen för ”Arena Värdering Risk” och som är verksam på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers.

Daniel Bergstrand

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.