Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Boverket föreslår nytt energiklassningssystem

Publicerad: 5 September 2010, 22:00

Boverket föreslår nytt energiklassningssystem Varje hus som säljs ska vara energiklassat. Det föreslår Boverket i rapporten ”EU-direktivet om byggnaders energiprestanda – konsekvenser och behov av förändringar i det svenska regelverket”. Det innebär att en köpare av ett hus ska på ett tydligt sätt få information om vilken energiklass som huset håller…


Källa: Nyheter från Boverket

Boverket föreslår nytt energiklassningssystem

Varje hus som säljs ska vara energiklassat. Det föreslår Boverket i rapporten ”EU-direktivet om byggnaders energiprestanda – konsekvenser och behov av förändringar i det svenska regelverket”. Det innebär att en köpare av ett hus ska på ett tydligt sätt få information om vilken energiklass som huset håller.

Tidigare i år kom ett EU-direktiv som säger att varje EU-land ska ha indikatorer på byggnaders energianvändning då byggnaders säljs eller hyrs ut. Boverket föreslår nu en modell med ett bokstavssystem för klassning av byggnader där A är bäst och G är sämst.

– Förslaget innebär att man som konsument ska få en bättre överblick och information om byggnadens energianvändning inför ett eventuellt köp eller hyreskontrakt, säger Thomas Johansson projektledare för energideklarationerna på Boverket.

I rapporten föreslår Boverket även förändringar för företagare som vill arbeta med energideklarationer för småhus. Förslaget innebär att företaget inte längre behöver vara ackrediterat, men däremot måste personen som utför deklarationen vara certifierad.

– Förslaget innebär att det blir enklare och billigare för småföretagare att verka på marknaden, säger Thomas Johansson.

För att få fler småhusägare att energideklarera sina hus vid försäljning föreslår Boverket att ett vite kan utdömas om småhusägaren inte följer lagen. I rapporten föreslår Boverket att vitet ska motsvara ungefär samma pris som för en energideklaration.

Rapporten är svaret på ett regeringsuppdrag som innebär att Boverket har tittat på sex olika punkter i det svenska regelverket utifrån direktivet om byggnaders energiprestanda. Delar av rapporten har tagits fram tillsammans med Statens energimyndighet och Swedac.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.