Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Bostadsbyggandet ökar

Publicerad: 22 Juni 2010, 22:00

Bostadsbyggandet ökar Antalet påbörjade bostäder ökar med 45 procent från år 2009 till 2011. Men byggandet är ännu inte tillräckligt för att svara mot den stora befolkningsökningen. Den bedömningen gör Boverket i sin nya byggprognos…


Källa: Pressmeddelande Boverket

Bostadsbyggandet ökar

Antalet påbörjade bostäder ökar med 45 procent från år 2009 till 2011. Men byggandet är ännu inte tillräckligt för att svara mot den stora befolkningsökningen. Den bedömningen gör Boverket i sin nya byggprognos.

– Sveriges ekonomi har utvecklats starkt efter finanskrisen. Efterfrågan på småhus och bostadsrätter har återhämtat sig betydligt. Men den fortsatta uppgången kan hämmas av osäkerheten kring den internationella skuldkrisen och bostadsprisernas utveckling.

– Det ser dock inte lika ljust ut för byggandet av hyresrätter, som sannolikt koncentreras till de större orterna och de mest attraktiva lägena, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

Bostadsbyggandet fortsätter att öka

Bostadsbyggandet nådde en bottennivå förra året, då 18 000 bostäder påbörjades. I år påbörjas 22 500 bostäder, enligt Boverkets prognos. År 2011 påbörjas 26 000 bostäder. Ökningen förväntas fortsätta år 2012.

– Bostadsbyggande kommer de närmaste åren att vara långt ifrån tillräckligt, säger Hans-Åke Palmgren. Den ökade invandringen och ”ungdomspuckeln” gör att trycket på bostadsmarknaden är fortsatt högt i tillväxtorterna. Detta blir en utmaning i många kommuner, framför allt i storstadsregionerna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.