Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Bostadsbristen hämmar fastighetsmarknaden

Publicerad: 15 Februari 2011, 23:00

Bostadsbristen hämmar fastighetsmarknaden Enligt NAI Svefas rapport ”Svensk Fastighetsmarknad” finns det tydliga tendenser till att befolkningstillväxten avtar i flera städer som en direkt följd av bostadsbrist…


Källa: Pressmeddelande NAI Svefa

Bostadsbristen hämmar fastighetsmarknaden

Enligt NAI Svefas rapport ”Svensk Fastighetsmarknad” finns det tydliga tendenser till att befolkningstillväxten avtar i flera städer som en direkt följd av bostadsbrist.

Detta har en direkt negativ inverkan på den lokala fastighetsmarknaden i städer som Malmö, Uppsala, Helsingborg, Jönköping och Linköping.

Ett mycket litet tillskott av bostäder gör att befolkningstillväxten minskar i Malmö, Lund, Helsingborg, Linköping, Jönköping och Uppsala. Städernas möjlighet att erbjuda en konkurrenskraftig livsmiljö med attraktiva boendemiljöer är tillsammans med en effektiv infrastruktur avgörande för en fortsatt tillväxt.

– En positiv befolkningstillväxt har en direkt påverkan på bostadssegmentet och i förlängningen hela ortens fastighetsmarknad. På flera orter planeras och projekteras nu för fler bostäder genom förtätning och förädling av centrala industriområden och hamnområden, säger Åsa Henninge, chef för analys på NAI Svefa.

Umeå, Växjö och Halmstad visar god investeringspotential

I rapporten har NAI Svefa gjort en bedömning av vilka orter som bedöms som under- respektive övervärderade. Flera regionstäder t.ex. Umeå, Växjö och Halmstad anses som undervärderade där ortens styrkor inte fått genomslag på marknaden. Göteborg och Malmö visar å sin sida tecken på en viss överprissättning i såväl bostadssegmentet som inom kommersiella fastigheter.

– Anledningen är sannolikt en kombination av bostadsbrist tillsammans med en obalans i utbud och efterfrågan som skapats av den omfattande ombildningen av bostadsrätter, säger Åsa Henninge.

Internationellt kapital på väg tillbaka

En annan viktig trend är att de internationella investerarna nu börjat återvända till den svenska fastighetsmarknaden. Anledningen är att Sveriges ekonomi, med starka offentliga finanser och hög tillväxt, står sig stark i ett internationellt perspektiv.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.