Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Bolåntagarna minskade ränterisken

Publicerad: 4 Augusti 2011, 22:00

Bolåntagarna minskar ränterisken Enligt SBAB Bank:s månadsstatistik för juli månad minskade andelen nytecknade bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader till 71 procent från 74 procent i juni…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Bolåntagarna minskar ränterisken

Enligt SBAB Bank:s månadsstatistik för juli månad minskade andelen nytecknade bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader till 71 procent från 74 procent i juni.

Andelen bolån med bindningstider på 1-4 år ökade från 23 procent i juni till 25 procent i juli medan andelen bolån med bindningstider på 5-10 år ökade från 3 till 4 procent.

– Det är framför allt efterfrågan på medellånga bindningstider på 2 och 3 år som ökat i juli. Intresset för ännu längre bindningstider är fortfarande lågt trots att den femåriga boräntan nu är tillbaka under 5 procent där den låg i början av året, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB Bank.

Efter uppgången i juli ligger andel nya bolån med en bindningstid på 1-4 år på det långsiktiga genomsnittet på 25 procent. Andelen bolån med en bindningstid på 5-10 år på 4 procent i juli är emellertid betydligt lägre än genomsnittet sedan år 2000 på 8 procent. Trots att andelen bolån med den kortaste bindningstiden på 3 månader minskat kraftigt från toppnoteringarna på drygt 90 procent i slutet av 2009 är andelen i juli på 71 procent fortfarande högre än det långsiktiga genomsnittet på 67 procent.

– Låntagarna tar mindre ränterisk men avvaktar med riktigt långa bindningstider. Kanske tror man att styrräntan inte kommer att höjas lika mycket som i Riksbankens prognoser eller så räknar man med att de långa bundna boräntorna sjunker ytterligare innan man väljer långa bindningstider, säger Tomas Pousette.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.