Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Bolånereglerna har fått effekt

Publicerad: 27 Januari 2011, 23:00

Bolånereglerna har fått effekt Enligt en undersökning av Mäklarsamfundet har nästan 60 procent av landets fastighetsmäklare bedömt att konsumenterna har påverkats av bolånetaket. Förstagångsköpare har generellt försvunnit från marknaden…


Källa: Pressmeddelande Mäklarsamfundet

Bolånereglerna har fått effekt

Enligt en undersökning av Mäklarsamfundet har nästan 60 procent av landets fastighetsmäklare bedömt att konsumenterna har påverkats av bolånetaket. Förstagångsköpare har generellt försvunnit från marknaden.

Över 1 000 av landets fastighetsmäklare har under perioden 18 till 21 januari besvarat frågor om bolånereglerna som infördes av Finansinspektionen i oktober 2010.

58 procent av fastighetsmäklarna bedömer att bolånetaket påverkat deras kunder. Undersökningen visar att det som bolånetaket har påverkat mest är att vissa kundgrupper försvunnit från visningarna. I fallande ordning visar listan hur det nya bolånetaket har påverkat:

Ekonomiskt svaga grupper har försvunnit från marknaden (förstagångsköpare).

Fler får avslag på lån och svårighet att få lån

Osäkerhet/försiktighet kring vad de nya reglerna innebär

Det har blivit dyrare för dem utan egna medel

Längre förmedlingstid och sämre rörlighet

Människor tittar på billigare boende än vad de först tänkt

Det vanligaste sättet att finansiera de 15 procenten är lån från föräldrar eller andra släktingar som bland annat ytterligare belånar sina hus. Men att använda besparingar och vinst från tidigare bostadsaffärer är också vanligt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.