Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Boden

Publicerad: 5 februari 2008, 23:00

Nyckelord: Kommunal utveckling, investeringar, nyetablering, handel
Galleria viktig för framtidstron i Boden
Nya investerare och nya projekt ger Boden ett uppsving. Befolkningen har minskat med 2568 personer sedan 1993 men nu hoppas man kunna bryta den negativa trenden. I april påbörjas bygget av en ny galleria i centrala Boden…


Källor: Olle Lindström, SCB, pressmeddelande

Galleria viktig för framtidstron i Boden

Nya investerare och nya projekt ger Boden ett uppsving. Befolkningen har minskat med 2568 personer sedan 1993 men nu hoppas man kunna bryta den negativa trenden. I april påbörjas bygget av en ny galleria i centrala Boden.

Den nya gallerian på 5000 kvm ska stå klar under 2009. Bakom projektet står Sveafastigheter. Nu hoppas de inblandade parterna att gallerian ska kunna bli den nya mötesplatsen i Boden. Man har redan börjat teckna de första hyresavtalen.

– Det har under hela förberedelsetiden varit ett stort intresse lokalt för galleriaprojektet och det lokala stödet är en viktig del i vårt beslut att nu ta steget mot att göra verklighet av planerna, säger Simon de Château, vd, Sveafastigheter, i ett pressmeddelande.

Fastighetsnytt har talat med Olle Lindström, Kommunalråd i Boden, och bett honom berätta om planerna och Gallerians betydelse för kommunen.

Varför byggs en ny galleria i Boden?

Handelns utredningsinstitut har ju konstaterat att vi förlorar mycket handel till Luleå bland annat. Det är väl en av orsakerna men inte den enda, vi har andra positiva saker som händer och etableringar som gör att vi tycker det här är viktigt och väsentligt. En ny multiarena ska byggas och även andra nyetableringar som annan typ av handel och industri. Sedan finns det ett hotell och restaurang i anslutning till gallerian som också ska renoveras.

Hur ser framtiden ut i Boden?

På senare år har vi fått ett utomordentligt fint samarbete mellan myndigheter, kommun och näringsliv som inte funnits på samma sätt tidigare. Det är många samverkande faktorer, vi har även fått investerare från riksplanet som gör stora investeringar i Boden och det ger effekt på allting annat också. Vi har endast 28 000 invånare i Boden och alldeles för låga födelsetal, och innevarande år ser ut att bli lite minus. Men det är framförallt totalen som vi har bekymmer med.

Kommer satsningarna öka intresset för att bo kvar i kommunen?

Ja det tror jag. Det känns så och vi planerar för det också.

Mattias Fröjd

©Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.