Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Blåljus

Publicerad: 12 Maj 2008, 22:00

Blåljusmyndigheter i samma byggnad I Östersund vill man öka samordningen mellan myndigheterna för att få en gemensam förmåga för krishantering, framförallt för att kunna samordna resurser vi större olyckor eller naturkatastrofer…


Källa: Jan Eriksson, Ulf Nilsson, certusjamtland.se

Blåljusmyndigheter i samma byggnad

I Östersund vill man öka samordningen mellan myndigheterna för att få en gemensam förmåga för krishantering, framförallt för att kunna samordna resurser vi större olyckor eller naturkatastrofer.

Det så kallade Certusprojektet innebär att alla blåljusmyndigheterna samordnas på en plats för att utnyttja resurserna på ett bättre sätt. Initiativet kom från Polisen och handlade från början om samverkansmöjligheter mellan blåljusfunktioner som polis, räddningstjänst, SOS Alarm och ambulans.

– Tanken är att den organisation och det sätt som man jobbar i vardagen också är det sätt man jobbar på i kris, man har nära till den personliga kontakten mellan de olika verksamheterna. Det är viktigt för glesbygdslänen att få en bra samverkan både vad gäller ledning och resurser. Om till exempel ambulansen i Gäddede åker till Östersunds sjukhus med en patient så är den borta hela dan och närmaste ambulans finns då i Strömsund två-tre timmar bort men har man då en bra ledningsstruktur så kan man hantera sådant också, säger Jan Eriksson som är nytillträdd projektledare för Certusprojektet.

Området som ligger centralt i Östersund har tidigare inrymt Arméns Tekniska skola men verksamheten lades ned 2004. Vasallen tog över fastigheten 2005. Projektet kommer att ställa stora krav på byggnaden. Ulf Nilsson, VD för Vasallen i Östersund, tycker att det logistiskt fungerar väldigt bra att stoppa in Certusprojektet i det befintliga huset.

– Hela huset i dag är konstruktionsmässigt väldigt lämpligt för det här projektet. Stommen är väldigt bra, det har varit tung trafik med stora fordon tidigare så det passar bra för räddningstjänstens verksamhet. Vi bygger om huset invändigt där vi sätter in nya våningsplan. Det var en unik möjlighet att göra den här samlokaliseringen till en hanterbar summa. Man kan samordna tekniska system som, data-, tele-, och säkerhetssystem. Även det rent logistiska så att man utnyttjar samma motionshall i stället för att alla enheter ska ha varsitt. Alla personalutrymmen som matsal och liknande har man lagt ihop till centrala enheter som alla nyttjar, säger Ulf Nilsson.

Hela projektet ska vara färdigt med alla delar inflyttade och klara i början på 2011.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.