Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

BKN allmännyttan

Publicerad: 1 Juni 2010, 22:00

1,4 procent av totala antalet allmännyttiga lägenheter lediga En undersökning av antalet outhyrda lägenheter i de allmännyttiga bostadsföretagen i mars 2010 visar att det fanns 10 800 lediga lägenheter, vilket motsvarar 1,4 procent av det totala antalet reguljära lägenheter i företagen. Det meddelar Statens Bostadskreditnämnd, BKN…


Källa: BKN

1,4 procent av totala antalet allmännyttiga lägenheter lediga

En undersökning av antalet outhyrda lägenheter i de allmännyttiga bostadsföretagen i mars 2010 visar att det fanns 10 800 lediga lägenheter, vilket motsvarar 1,4 procent av det totala antalet reguljära lägenheter i företagen. Det meddelar Statens Bostadskreditnämnd, BKN.

Av inventeringen framgår att de allmännyttiga bostadsföretagens totala bostadsbestånd består av 814 000 lägenheter varav 765 000 redovisas som uthyrningsbara reguljära lägenheter.

Av dessa var alltså totalt 10 800 lediga vilket motsvarade 1,4 procent av det totala antalet reguljära lägenheter i företagen. Om man tar hänsyn till en normal omsättningsreserv i de allmännyttiga företagen kvarstår cirka 5200 övertaliga lägenheter vilket motsvarade 0,6 procent av det totala antalet reguljära lägenheter i företagen, vilket är samma andel som i den inventering som genomfördes för ett år sedan.

De övertaliga lägenheterna var spridda på företag i 134 kommuner. I 142 kommuner fanns inga övertaliga lägenheter. 14 kommuner saknar allmännyttiga bostadsföretag. Även om antalet outhyrda lägenheter är i stort sett oförändrade jämfört med föregående år så skiljer sig utvecklingen åt mellan olika kommuner. Bland landets svagaste bostadsmarknader är det cirka 40 kommuner som redovisar ökade vakanser jämfört med föregående år. Största ökningen återfinns i Ovanåkers, Ånge, Strömsunds och Vaggeryds kommuner. Vakanser med mer än 10 outhyrda lägenheter per 1000 invånare finns i Ydre, Ånge, Söderhamn, Lessebo och Hultsfreds kommuner.

BKN gav under våren 2010 i uppdrag till SCB att genomföra en inventering av antalet outhyrda lägenheter i de allmännyttiga bostadsföretagen per mars månad 2010. Uthyrningsbara reguljära bostadslägenheter har avskiljts från specialbostäder och andra gruppförhyrda bostäder som inte hålls tillgängliga på den allmänna bostadsmarknaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.