Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Bilder: Titta in i renoverade saluhallen

Publicerad: 11 september 2019, 13:45

Nästa år, den 23 januari, återinvigs Östermalms saluhall som genomgått en total renovering sedan 2016. Här kommer de första bilderna.


Nästa år, den 23 januari, återinvigs Östermalms saluhall som genomgått en total renovering sedan 2016. Här kommer de första bilderna.

Det är första gången på 131 år som Stockholms äldsta saluhall på Östermalm genomgår en total renovering och restaurering.

Den ursprungliga saluhallen invigdes 1888 och tog bara ett halvår att färdigställa.

Nu har den ursprungliga stjärnformade planlösningen återskapats i byggnaden som är blåklassad av Stockholms stadsmuseum.

Vad har varit er största utmaning?

– Att hitta balansen mellan funktionen, som är jätteviktigt, men även miljön och hur de två komponenterna tillsammans påverkar varumärket, så att upplevelsen blir stark. Vi har haft bra samtal med alla inblandade för att hitta den bästa win win-situationen. Handlarna måste kunna sälja sina produkter här för utan dem uppstår det ingen atmosfär på plats, så det är en väldigt känslig balans, säger Mark Humphreys, projektansvarig på Tengbom.

I arbetet har man utgått från byggnadens tidstypiska karaktär och kulturhistoriska värden.

– Den antikvariska aspekten har varit att visa respekt för en av Stockholms mest anrika byggnader. Vi har återställt saluhallens forna glans och färger i rött, blått och gult, synliggjort tidigare dolda ordspråk på väggarna och återinstallerat tidigare borttagna pelare vid handelsplatserna.

Nytt är också att det kommer att finnas en hel övervåning, “balkong”, med sittplatser och servering.

Villa Dagmar-hotellet. Illustration: Tengbom

Det byggs även ett lyxhotell bredvid saluhallen, Villa Dagmar som ska drivas av Hotel Diplomat, som får en direkt ingång till saluhallen, vid en innergård med glastak och serveringar.

Text och foto: Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.