Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Bildandet av reservat på Lovön drar igång

Publicerad: 17 Januari 2011, 23:00

Bildandet av reservat på Lovön drar igång I samband med att regeringen 2009 beslutade om Förbifart Stockholm fick Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att bilda ett natur- och/eller kulturreservat i området. Syftet är bland annat att skydda det mot eventuella följdexploateringar…


Källa: Pressmeddelande Länsstyrelsen i Stockholm

Bildandet av reservat på Lovön drar igång

I samband med att regeringen 2009 beslutade om Förbifart Stockholm fick Länsstyrelsen i Stockholm i uppdrag att bilda ett natur- och/eller kulturreservat i området. Syftet är bland annat att skydda det mot eventuella följdexploateringar.

Området är rikt på fornlämningar och marken på Lovön var förmodligen tagen i besittning redan på järnåldern. Gårdarna ligger på ungefär samma platser nu som de gjorde då. Odlingslandskapets medeltida struktur med åkerholmar, ägogränser och vägar är väl bevarade. I området ligger bland annat byggnadsminnet Drottningholms slott som sedan 1991 är upptaget på Unescos världsarvslista.

I det arbete som nu inleds ingår att utreda vilken typ av reservat som ska bildas och hur det ska avgränsas och bäst skötas. Reservatsbildningen beräknas ta åtminstone två år och kommer ske i dialog med de som bor och verkar på Lovön.

– Meningen med reservatsbildningen är också att genom ett fortsatt brukande av landskapet bibehålla och förhöja de värden som finns vare sig det handlar om att tydliggöra fornlämningar eller att öka förutsättningar för den biologiska mångfalden, säger projektledare Stefan Henriksson.

Den nionde februari ska ett första informationsmöte hållas för boende, markägare, arrendatorer och andra berörda.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.