Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

BI tror på tvärnit 2012

Publicerad: 13 December 2011, 23:00

BI tror på tvärnit 2012 Bygginvesteringarna växer på bred front i Norden. I både Sverige och Finland följs dock den goda tillväxten i år av en tvärnit 2012, enligt Sveriges Byggindustrier (BI)…


Källa: Pressmeddelande Sveriges Byggindustrier

BI tror på tvärnit 2012

Bygginvesteringarna växer på bred front i Norden. I både Sverige och Finland följs dock den goda tillväxten i år av en tvärnit 2012, enligt Sveriges Byggindustrier (BI).

Bygginvesteringarna i Norden ökar med 5 procent i år och fortsätter upp med 2 procent nästa år. Sett över hela prognosperioden är det isländsk och norsk byggmarknad som utvecklas mest positivt och det tack vare bostadssektorns återhämtning. Danmark intar sista platsen på grund av den svaga utvecklingen för lokaler.

Sveriges bostadsinvesteringar minskar 2012

Investeringar i bostäder ökar i hela Norden både i år och nästa år. Sett över hela prognosperioden, 2010-2012, får Island den starkaste utvecklingen och Finland den svagaste.

– Sverige påbörjar färre antal bostäder än både Finland och Norge under prognosperioden, trots dubbelt så stor befolkning. Även ROT-expansionen avbryts nästa år, vilket gör att Sverige får den kraftigaste inbromsningen i Norden, säger Johan Deremar, nationalekonom Sveriges Byggindustrier.

Inbromsning även i Stockholm

Bygginvesteringarna i Stockholms län växer snabbare än landet i helhet, men den senaste regionala prognosen från Sveriges Byggindustrier visar på en konjunkturavmattning även i huvudstaden. Totalt beräknas bygginvesteringarna i Stockholms län att stiga med 4 procent 2012, främst tack vare ett ökat offentligt byggande.

Antalet påbörjande bostäder har minskat de senaste kvartalen och är det främsta orosmolnet framöver. Jämförs tredje kvartalet 2011 med samma kvartal i fjol är minskningen 5 procent. Prognosen för 2012 visar på att bostadsinvesteringarna i Stockholms län blir kvar på samma nivå som 2011.

– Det är viktigt att byggandet i Stockholm inte avstannar och för att underlätta behöver vissa hinder undanröjas, säger Elisabeth Martin regionchef på Sveriges Byggindustrier Öst.

När det gäller förbättringar för byggandet pekar Elisabeth Martin framför allt på två områden. Det ena är att det behövs en bättre planberedskap och en snabbare process för att få fram detaljplanerna i kommunerna. Det andra är att det krävs en ökad satsning på utbyggnad av infrastrukturen i Stockholm.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.