Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”Betydande konsekvenser av Brexit på kort sikt”

Publicerad: 6 maj 2016, 15:15

Foto: Adrian Pingstone/Wikimedia.

Torsdagen den 23 juni röstar britterna om huruvida de ska stanna kvar i eller lämna EU. Fastighetsnytt frågade Bruce Dear, advokat och chef för fastighetstransaktioner på Eversheds i London, vad han tror om det dramatiska ställningstagandet. När det gäller den svenska marknaden bedömer hans kollega i Stockholm Tord Svensson att intresset för svenska fastigheter kommer att öka vid en Brexit.


Ämnen i artikeln:

BrexitStorbritannien

Vilka blir konsekvenserna för den brittiska ekonomin om ”Brexit” inträffar?
Det är en svår fråga. Personligen gör jag bedömningen att på kort sikt skulle pundet falla i värde och marknaderna skulle gå ner i en betydande omfattning. Investerare skulle avvakta med besluten till dess att osäkerheten i de olika sakfrågorna har lagt sig. Exempelvis; kommer David Cameron att vara kvar som premiärminister? Kommer det ytterligare en omröstning? Vilka frågor skulle Storbritannien driva i förhandlingarna om ett nytt handelsavtal med EU?

Kopplar man ihop det med en avmattning i den globala ekonomin, är det troligt att de kortsiktiga effekterna av Brexit, låt oss säga de första två åren, skulle bli tämligen dystra.

Bruce Dear

Bruce Dear.

Sedan är det möjligt att i ett längre tidsperspektiv så skulle ekonomin hämta sig, kanske till och med blomstra, men det är omöjligt att säga det med säkerhet. Det är det som är kruxet för de som röstar; ingen vet hur framtiden blir, men ser man på dagens marknadsförhållanden skulle en röst på Brexit så gott som säkert innebära betydande påfrestningar på kort sikt. Den som röstar måste bestämma sig, är det värt att utså påfrestningar på kort sikt för potentiella, men långt ifrån säkra, fördelar på längre sikt?

I Storbritannien säger vissa att Brexit är som att ta beslutet att skilja sig från sin partner, och sedan förhandla om att flytta ihop igen med sämre villkor.

Den stora amerikanska affärsbanken JP Morgan har sagt att man flyttar tusentals arbetstillfällen från London till Frankfurt eller Bryssel om Brexit blir ett faktum. Hur tror du att den globala finansindustrin kommer att reagera generellt sett?
Om jag återigen ger uttryck för min personliga uppfattning, så kan det vara så att vissa företag som behöver tillgång till hela den europeiska marknaden, exempelvis fondföretag, finansföretag med tjänster som är nationsgränsöverskridande och så vidare, mycket väl skulle kunna omlokalisera från London till olika finansiella centra och fondcentra som Dublin, Luxemburg, Frankfurt eller Paris. Andra kan resonera så att Londons dragningskraft som global stad är tillräckligt stor för att de ska har kvar sitt huvudkontor här.

Vad skulle Brexit kunna innebära för den europeiska fastighetsbranschen, om man ska vara mer specifik?
Temporärt skulle vi kunna få se vissa investerare skifta från Storbritannien till andra europeiska marknader till dess att osäkerheten har minskat. På lång sikt tror jag inte att det skulle påverka den övergripande balansen när det gäller de europeiska fastighetsmarknaderna.

Tord Svensson är advokat och ansvarig för fastighetsinvesteringar vid Eversheds Stockholmskontor. Fastighetsnytt frågade vilka konsekvenser för den svenska marknaden han förväntar sig vid en Brexit.

Tord Svensson

Tord Svensson.

Ser man till pundets utveckling och dess troliga fortsatta fall efter Brexit, skulle det kunna uppstå goda möjligheter även för svenska investerare att förvärva i London och på andra håll i Storbritannien. Men, till följd av en förväntad påtaglig osäkerhet i Storbritannien till följd av Brexit, skulle mindre opportunistiska investerare sannolikt hålla sig undan och, åtminstone på kort sikt, kunna börja konkurrera om tillgångar i Sverige och de övriga stabila nordiska marknaderna.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

BrexitStorbritannien

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.