Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Begränsad påverkan av bolånetaket

Publicerad: 26 September 2010, 22:00

Begränsad påverkan av bolånetaket Den 1 oktober, införs ett tak på 85 procent för belåning av bostäder. Fastighetsbyrån undersökte hur detta påverkar bostadsmarknaden och en majoritet av mäklarna bedömer att marknaden påverkas av de nya reglerna. Dock med marginell prispåverkan och begränsat till förstagångsköpare…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsbyrån

Begränsad påverkan av bolånetaket

Den 1 oktober, införs ett tak på 85 procent för belåning av bostäder. Fastighetsbyrån undersökte hur detta påverkar bostadsmarknaden och en majoritet av mäklarna bedömer att marknaden påverkas av de nya reglerna. Dock med marginell prispåverkan och begränsat till förstagångsköpare.

I somras tog Finansinspektionen beslutet om att införa en ny regel som gör att man inte kan belåna bostäder till mer än 85 procent av värdet från och med 1 oktober 2010. Fastighetsbyrån har frågat sina mäklare hur detta hittills har påverkat marknaden och hur de tror att det kommer att påverka efter 1 oktober.

414 mäklare runt om i landet har svarat på frågorna i Fastighetsbyråns undersökning. På frågan ”Upplever du att beslutet att införa ett bolånetak på 85 procent redan har påverkat bostadsmarknaden?” svarade flest, 45 procent, ”ja, men marginellt”. När det gäller specifikt prisutvecklingen bedömde en stor majoritet, 76 procent, att bostadspriserna inte har påverkats.

– I de öppna svaren kan man se att marknaden hittills har påverkats på två sätt. Å ena sidan har det varit en del som passat på att köpa bostäder, främst små lägenheter, med tillträde innan 1 oktober, vilket lett till ökad efterfrågan. Å andra sidan bedömer vissa mäklare att spekulanterna blivit färre på grund av att vissa inte tror sig har råd att köpa en bostad med de nya reglerna. Förmodligen har de två olika beteendena tagit ut varandra prismässigt, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

När mäklarna blickar framåt till efter 1 oktober så tror de flesta, 60 procent, att marknaden kommer att påverkas efter att de nya reglerna införs men att det kommer vara marginellt. När mäklarna får frågan om just priserna så svarar 55 procent tror att de inte kommer att påverkas framöver medan 44 procent tror på en prisnedgång.

– Mäklarna är överens om att små lägenheter, som är attraktiva för förstagångsköpare, kommer att få minskad efterfrågan och sjunka lite i pris. Dock tror många att det kommer vara en initial reaktion efter 1 oktober och att marknaden sedan stabiliseras. Mäklarna tar även upp att de får många frågor kring de nya reglerna och osäkerheten kring vad som gäller är stor. Många spekulanter har till exempel inte förstått att det kommer att finnas möjlighet att komplettera med så kallade blancolån över 85 procent, säger Lars-Erik Nykvist.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.