Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Befintliga beståndet nyckeln i miljöfrågan

Publicerad: 14 Februari 2011, 23:00

Befintliga beståndet nyckeln i miljöfrågan I förra veckan hölls den första sammankomsten mellan Nordens Green Building Councils för att diskutera policys, marknaden för gröna byggnader och anpassningen av certifieringssystem. Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan, tror att GBC kommer att vara det organ man vänder sig till i framtiden, just på grund av att det är näringslivet som är den drivande kraften…


Källa: Nordic Green Building Councils Conference 2011

Befintliga beståndet nyckeln i miljöfrågan

I förra veckan hölls den första sammankomsten mellan Nordens Green Building Councils för att diskutera policys, marknaden för gröna byggnader och anpassningen av certifieringssystem. Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan, tror att GBC kommer att vara det organ man vänder sig till i framtiden, just på grund av att det är näringslivet som är den drivande kraften

Mediebevakningen av de globala klimatkatastroferna har medfört att frågan om den globala uppvärmningen blivit mer upplyst, menar Bengt Wånggren, Ordförande i Swedish Green Building Council (SGBC). Han tycker att det har varit ett otroligt högt tryck i Sverige vad gäller förfrågan om certifiering av byggnader men även när det gäller kurser och utbildning inom området.

Fredrik Wirdenius anser att det är dags för fastighetsbolagen att agera då klimat och miljö börjar bli en central fråga för hyresgäster. På Vasakronan hade man exempelvis en kund som var nöjd med lokalerna men som fått direktiv från USA att man måste sitta i miljöcertifierade lokaler. Då gäller det att kunna leverera, säger Fredrik Wirdenius, och menar att miljöfrågan börjar bli påtaglig i branschen.

Befintliga beståndet nyckeln

Enligt FN:s miljöprogram står den byggda sektorn för 30-40 procent av energianvändningen, 33 procent av koldioxidutsläppen samt 40-50 procent av allt råmaterial som utvinns. Paul King, CEO för UK Green Building Council, menar på att en av de viktigaste sakerna att ta tag i är det befintliga beståndet.

– I Storbritannien finns 26 miljoner hem och 2050 kommer fortfarande 85 procent av dessa att finnas kvar.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.