Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Bättre ekonomi men mindre sparande

Publicerad: 5 september 2011, 22:00

Bättre ekonomi men mindre sparande
I en rapport från Institutet för Privatekonomi, Swedbank, konstaterar man att hushållens totala tillgångar är 17 gånger större än för 40 år sedan men skuldsättningen har också ökat. Konsumtionen per individ är fördubblad, men matens andel har blivit mindre och boendets andel större…


Källa: Pressmeddelande Swedbank

Bättre ekonomi men mindre sparande

I en rapport från Institutet för Privatekonomi, Swedbank, konstaterar man att hushållens totala tillgångar är 17 gånger större än för 40 år sedan men skuldsättningen har också ökat.  Konsumtionen per individ är fördubblad, men matens andel har blivit mindre och boendets andel större.

Många hushåll har fått förbättringar sedan 1971, både vad gäller inkomster, tillgångar och konsumtionsmöjlighet. Lönerna har stigit med bortåt 50 procent, totala tillgångarna är 17 gånger större och konsumtionen har mer än fördubblats, räknat per invånare. Men skatterna har också stigit, samhällets skydd som först byggdes ut, har blivit glesare, och hushållens skuldsättning har nått höga höjder. Bland annat detta visar den 40-årsrapport som Institutet för Privatekonomi presenterar.

– Att konsumtionsutrymmet har blivit så pass mycket bättre är positivt, men frågan är om hushållen skulle ha använt pengarna mer till att öka på sin egen trygghet i eget sparande, säger Maria Ahrengart, Institutet för Privatekonomi.

Några nedslag bland förändringarna:

• Inkomsterna har stigit efter inflation, speciellt de senaste 15 åren. En arbetarlön har stigit med 35 procent, en tjänstemannalön med 52 procent (till 2009). Vi jobbar 5 timmar kortare tid per vecka och har fått en veckas längre semester sedan 1971.

• Konsumtionen per capita har stigit från 80 000 kr till 170 000 kr, inflationen borträknad.

• Livsmedel som andel av konsumtionen har minskat från 26 procent till 18 procent.

• Utgiften för mat har stigit i kr/person från 21 000 till 30 000 kronor.

• Bopriserna har ökat och i våra exempel motsvarar de 8 till 9 årslöner idag jämfört med 4 till 7,5 årslöner för 40 år sedan. Det är först efter 1997 som de stigit mer än inflationen.

• Hushållens skulder har stigit med 714 procent, inflationen borträknad.

• Hushållen har dubbelt så stora skulder att betala med sina inkomster idag.

• Hushållens förmögenhet är 17 gånger större idag, men är mycket ojämnt fördelad. I genomsnitt är den 610 000 kr/person, men medianen ligger på 60 000 kronor. Både finansiella och fastighetstillgångar är medräknade, liksom skulderna.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.