Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Banker överdriver regeleffekter

Publicerad: 8 november 2010, 23:00

Banker överdriver regeleffekter
Fastighetsföretagens möjlighet att låna hos bankerna har förbättrats enligt Fastighetsägarna Stockholms senaste finansieringsenkät, som omfattar knappt 70 av de större fastighetsägarna i länet. Bankerna tar dock ordentligt betalt, menar Fastighetsägarna, ofta med hänvisning till kommande kapitaltäckningsregler…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Stockholm

Banker överdriver regeleffekter

Fastighetsföretagens möjlighet att låna hos bankerna har förbättrats enligt Fastighetsägarna Stockholms senaste finansieringsenkät, som omfattar knappt 70 av de större fastighetsägarna i länet. Bankerna tar dock ordentligt betalt, menar Fastighetsägarna, ofta med hänvisning till kommande kapitaltäckningsregler.

Idag anser endast 15 procent av fastighetsägarna i Stockholms län att tillgången till bankfinansiering är sämre än normalt. För ett år sedan var motsvarande siffra 83 procent. Samma positiva förändring gäller även möjligheten att finansiera verksamheten via obligations- och aktiemarknaden.

– Utvecklingen speglar tydligt omvärderingen av fastighetsbranschen. För något år sedan trodde många att finansieringsproblem skulle leda till tvångsförsäljningar och stora prisfall. Idag ses fastigheter istället som ett av de tryggare placeringsalternativen, vilket också märks i det kraftigt ökade köpintresset, säger chefekonom Tomas Ernhagen.

Trots den bättre tillgången till finansiering anser fortfarande en majoritet av fastighetsägarna att bankernas marginaler är onormalt stora. Flera av dem uppger att bankerna motiverar marginalerna med de nya kapitaltäckningsregler som börjar införas 2013.

– Det talas om räntepåslag med så mycket som en procentenhet. Det är betydligt mer än de 0,3 procentenheter som anges i akademiska studier, vilket är rimligare med tanke på att de nya reglerna faktiskt minskar bankernas risker. Det bör i sin tur minska ägarnas krav på vinster och därmed behovet av ökade räntemarginaler, säger Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.