Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Både näringsliv och hushåll ser ljust på framtiden

Publicerad: 26 Januari 2011, 23:00

Både näringsliv och hushåll ser en ljus framtid Konjunkturinstitutets barometerindikator steg 2,3 enheter från december 2010 till januari i år. Indikatorn ligger återigen i nivå med toppnoteringarna från hösten 2010. Näringslivet räknar med fortsatt stark tillväxt under första kvartalet i år och hushållen tror på lägre arbetslöshet…


Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Både näringsliv och hushåll ser en ljus framtid

Konjunkturinstitutets barometerindikator steg 2,3 enheter från december 2010 till januari i år. Indikatorn ligger återigen i nivå med toppnoteringarna från hösten 2010. Näringslivet räknar med fortsatt stark tillväxt under första kvartalet i år och hushållen tror på lägre arbetslöshet.

Konfidensindikatorn för näringslivet steg sju enheter mellan tredje och fjärde kvartalet 2010. Indikatorvärdet ligger därmed på sin högsta nivå någonsin. Samtliga sektorer i näringslivet bidrog positivt till höjningen.

Företagens orderstockar har förbättrats och sammantaget är industriföretagen nu i stort sett nöjda med orderstockens storlek. Även produktionstillväxten har varit betydande och kapacitetsutnyttjandet har stigit ytterligare. Förväntningarna indikerar en fortsatt stark order- och produktionstillväxt under fjärde kvartalet.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg hela 18 enheter mellan tredje och fjärde kvartalet 2010 och ligger betydligt över det historiska genomsnittet. Såväl byggproduktion som sysselsättning har ökat betydligt, trots att det extrema vintervädret har ställt till problem för företagen. Förväntningarna på ett års sikt indikerar fortsatt stark tillväxt för byggsektorn.

Försäljningsvolymen inom handeln ökade betydligt under fjärde kvartalet. Undantaget är livsmedelshandeln som redovisar en viss minskning. Handeln är optimistisk inför första kvartalet i år och räknar med fortsatt stark försäljningstillväxt. Även livsmedelshandeln förutser en viss ökning.

Efterfrågan för de privata tjänstenäringarna steg ytterligare under fjärde kvartalet och samtliga tjänstebranscher redovisade tillväxt.

Hushållen är fortsatt optimistiska om ekonomin i januari

Hushållens konfidensindikator, CCI, som mäter synen på den egna och den svenska ekonomin ökade med nästan tre enheter till 23,7. Dessförinnan hade CCI fallit tre månader i rad, efter en längre tids uppgång och ligger avsevärt över genomsnittet. Även makro- och mikroindex vände åter upp i januari, makroindex med 3,4 enheter och mikroindex med 2,5 enheter.

Hushållens syn på den egna ekonomin är lite mer positiv i januari jämfört med föregående månad. Förväntningarna på tolv månaders sikt är i stort sett oförändrade. Något fler hushåll än i december anser att det i nuläget är rätt tidpunkt att köpa kapitalvaror. Betydligt fler ser det som troligt att sparandet kommer att öka de närmaste tolv månaderna.

Hushållens syn på det ekonomiska läget i Sverige är något mer optimistisk än föregående månad. Nästan varannan svensk, 49 procent, anser att ekonomin i nuläget är bättre än den var för ett år sedan medan 45 procent tror att det ekonomiska läget kommer att vara bättre om tolv månader. Synen på arbetslösheten är ljusare än för en månad sedan. Av hushållen tror 52 procent att arbetslösheten kommer att minska de närmaste tolv månaderna, jämfört med 48 procent i december. Detta är historiskt sett positiva siffror, enligt Konjunkturinstitutet.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.