Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Avvaktande under andra kvartalet

Publicerad: 6 Juli 2012, 06:59

Den totala transaktionsvolymen för andra kvartalet 2012 uppgick enligt Savills till cirka 26 miljarder kronor, vilket är 8 procent lägre än motsvarande kvartal 2011.


Ämnen i artikeln:

Savills

Även antalet transaktioner minskade och totalt genomfördes cirka 94 större fastighetstransaktioner. En stark förklaring till den nu sjunkande transaktionsvolymen är kopplad till bankernas mycket restriktiva kreditgivning som motiveras utifrån högre kapitaltäckningskrav och högre upplåningskostnader till följd av allmän osäkerhet på internationella kapitalmarknader.

Den tydliga investerartrenden sedan sommaren 2011, med en ökad efterfrågan på prime-fastigheter och ett svalt intresse för mer sekundära lägen, uppvisar fortsatt inga avvikande tendenser. Denna trend är tydlig för såväl prisnivåer som transaktionsvolymer. Andelen av transaktionsvolymen hänförlig till fastigheter belägna i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är hittills i år närmare 80 procent, att jämföra med 2010 och 2011 då andelen var strax över 60 procent. Detta belyser alltmer det faktum att investerarnas geografiska fokus är riktad mot de större städerna och i synnerhet Stockholm.

– Marknaden för core fastigheter är fortsatt mycket stark samtidigt som bankernas fortsatta restriktiva kreditgivning negativt påverkar aktörer i behov av extern finansiering. En viss ljusning i transaktionsmarknaden syns visserligen i form av ett ökat intresse från value-add och opportunistiska investerare med stark kapitalbas som tillsammans med fastighetsbolagen ser möjligheter i det rådande marknadsläget, säger Johan Bernström, Transaktionschef, Savills.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Savills

Ämnen i artikeln:

Savills

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.