Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Avslår överklaganden för Nobel Center

Publicerad: 9 februari 2017, 08:47

Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.

Länsstyrelsen avslår samtliga överklaganden för Nobel Center, vilket innebär att detaljplanen fastställs. Domen slår fast att planerna inte utgör någon påtaglig skada på riksintressena.


Ämnen i artikeln:

L E LundbergNobel centerStockholmLänsstyrelsen

Länsstyrelsen avslår samtliga överklaganden för Nobel Center, vilket innebär att detaljplanen fastställs. Domen går dock fortsatt att överklaga.

Det var i april förra året som Stockholms stad tog beslutet att anta den kontroversiella detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Debatten om Nobel Center har länge varit hård – där många ansett att David Chipperfields skapelse är alldeles för stor och att det placerats på fel ställe.

Den antagna detaljplanen överklagades så av totalt 40 privatpersoner och bolag, bland annat Lundbergs, Hotel Diplomat, Fastighets AB Hovslagaren och Statens Fastighetsverk.

Men Länsstyrelsen bedömer alltså att detaljplanen inte kommer att medföra någon påtaglig skada på riksintressena och inte heller att den medför sådana ”betydande olägenheter för grannarna att planbeslutet måste upphävas”. De anser inte heller att det tullhus som måste rivas för att möjliggöra bygget är så värdefullt att det inte får rivas.

Än är dock inte sista ordet sagt. Även Länsstyrelsens dom kan överklagas, den här gången till mark- och miljödomstolen.

Här kan du läsa Länsstyrelsens beslut i sin helhet.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.