Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Avmattning under hösten

Publicerad: 13 september 2012, 05:30

Fastighetsägarna ser tydliga tecken på att Sverige tappar fart till följd av den breda nedgången i den globala ekonomin.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Fastighetsägarna spår i sin senaste konjunkturprognos att Sveriges ekonomi växer med 1,5 procent såväl 2012 som 2013.
– I vår förra prognos hade vi redan räknat med att nettoexporten skulle utvecklas väl under våren. I motsats till många andra bedömare ligger därför vår BNP-prognos för 2012 fast. Det innebär också att vi räknar med en tydlig avmattning under hösten, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

I alla viktiga delar av världsekonomin dämpas tillväxten. Samtidigt ligger riskerna tydligt på nedsidan. Utan politiska beslut i USA blir finanspolitiken där mycket åtstramande 2013. Risken för ett sammanbrott i eurosamarbetet är också överhängande, trots ECB-löftet om att göra allt för att rädda unionen.
– ECB:s nya program för köp av krisländernas obligationer har haft en positiv effekt. Men det löser inte det grundläggande problemet med ländernas bristande konkurrenskraft. Det är på den frågan eurons framtid hänger och tyvärr har det inte hänt mycket i positiv riktning, säger Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.