Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Åtta vidare i Sumpans miljardprojekt

Publicerad: 17 maj 2017, 06:07

Del av Wallenstams idékoncept i Hallonbergen. Bild: Wallenstem.

Centrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör i Sundbyberg ska säljas av kommunen. Nu har åtta idékoncept gått vidare i kommunens tävling om vem som ska köpa och utveckla centrumen.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterEinar MattssonIkano BostadBesqabSundbybergWallenstam FastigheterRikshem

Som Fastighetsnytt tidigare avslöjat ska centrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör i Sundbyberg säljas av kommunen. Nu har åtta idékoncept med sju aktörer gått vidare i kommunens tävling om vem som ska köpa och utveckla centrumen.

Det var i maj 2016 som Fastighetsnytt första gången skrev om att Sundbybergs kommun planerar att sälja tre kommunala centrum, en affär som väntas landa kring två miljarder kronor. Den 1 juli samma år fattade kommunfullmäktige beslut om att sälja.

Totalt har 18 tävlingsbidrag sedan dess lämnats in. Efter en utvärdering finns åtta idékoncept kvar som nu tävlar om att utveckla centrumen.

Förhandlingar med de olika fastighetsbolagen väntas pågå till och med oktober. Därefter fattar kommunfullmäktige beslut om vilka aktörer som får förvärva och utveckla fastigheterna i respektive centrum. Följande fastighetsaktörer finns med:

• Ör: Folkhem/Rikshem, Odalen/Wallin samt Besqab
• Rissne: Einar Mattsson, Balder samt Ikano Bostad
• Hallonbergen: Balder och Wallenstam

– Centrumutvecklingen kommer att innebära nyinvesteringar för mångmiljardbelopp i tre stadsdelar. Nu fortsätter kvalificeringsarbetet och förhandlingar med de fastighetsbolag som är vidare i processen, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Områdena ska innehålla bostads- och hyresrätter, kontor, handel, skola och vårdboende. Det bedömda värdet på dagens fastigheter är cirka två miljarder kronor, exklusive byggrätter.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.