Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Åtta bolag vill bygga ny Göteborgsarena

Publicerad: 27 oktober 2016, 03:49

Scandinavium upplys i Frölundas färger.

Foto: Wikipedia.

Göteborgs politiker har nått enighet i frågan om att bygga en ny multiarena i staden, en fråga som stötts och blötts i många år. Enligt Göteborgs-Posten har en bolagsgrupp bestående av hela åtta fastighets- och byggbolag bildats för att ro projektet i hamn.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterHSBFastighetsmarknaden i VästsverigePlatzer FastigheterGöteborgRiksbyggenSkanskaCastellumStena FastigheterWallenstam Fastigheter

Göteborgs politiker har nått enighet i frågan om att bygga en ny multiarena i staden, en fråga som stötts och blötts i många år. Enligt Göteborgs-Posten har en bolagsgrupp bestående av hela åtta fastighets- och byggbolag bildats för att ro projektet i hamn.

Det var tidigare i år som beslutet togs att en ny arena ska byggas i Göteborg, för att ersätta anrika Scandinavium.

Alliansen i staden har länge drivit frågan, och beslutet fattades när de till slut fick med sig Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i frågan.

– Det som är bra är att uppgörelsen är så bred att det kan bli något riktigt bra och bestående över olika val, säger KSO Ann-Sofie Hermansson (S) till GP.

Och nu har alltså en samarbetsgrupp bestående av Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter och Wallenstam bildats, enligt tidningen.

Gruppens plan är att bolagen ska tilldelas marken mellan Valhalla och Ullevi för att utveckla stad med bostäder, affärer, restauranger och hotell. Får de det kommer bolagen sedan att finansiera den nya multiarenan, som uppges kosta cirka 2 miljarder kronor.

Därmed är tanken att skattebetalarna ska slippa bekosta bygget – då bolagen istället får tillväxt genom att få markanvisningar på den centrala marken.

Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam, säger till GP att det gemensamma för bolagen är att de inte ser det som en ren arenafråga, utan som ett stort stadsutvecklingsprojekt där arenan är ett nyckel för att det ska hänga ihop.

Rent formellt finns ännu inget konsortium bildat, men man har som mål att olika siffror, exempelvis hur många bostäder som ska byggas, ska presenteras senast till sommaren 2017.

Ann-Sofie Hermansson tycker att det är positivt att näringslivet är så intresserat.

– Vi håller på med vår utredning och den ska inte komma med sina förslag förrän hösten 2017. Om jag förstått det rätt så kommer det ett par-tre olika scenarion hur det är tänkt med ägande och drift. Att det finns olika intressenter är bara bra, säger hon till GP.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.