Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Att etablera en etablering

Publicerad: 23 februari 2018, 15:54

Foto: Elias Ljungberg.

De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaUmeå

Att locka jobben till en ort står alltid högt på en kommuns agenda berättar Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, som föreläst i 250 kommuner runt om i Sverige. Hon påpekar att de allra flesta etableringar inte är stora företag som Northvolt eller myndigheter som flyttar utan det är små företag, och de allra flesta startar verksamheten hemifrån. Visst spelar det roll vilken typ av arbetskraft ett företag behöver men levnadsklimatet är en stark drivkraft, varför orter med ett stort invånarantal också har fler etableringar. Själv kan hon berätta det mesta om en ort enbart genom att använda några enkla nyckeltal som invånarantal, täthet, närhet till större stad – men ibland överraskas hon positivt eller negativt, och då handlar det nästan alltid om människorna som bor där.
– Det är ofta så starkt fokus på att lockar vi hit jobben så kommer vi växa men jag tycker man kan börja i andra ändan, hur skapar vi ett bra människoklimat så att många vill bo här? För då kommer med all sannolikhet företagen och jobben att komma också, säger Charlotta Melander.

Livskvalitén är en aspekt men fler parametrar vägs in när företag väljer var man vill starta verksamhet. Teknikutvecklingen är en starkt bidragande orsak till att orter i norra Sverige nu kan konkurrera på allvar, även om det samtidigt innebär att konkurrensen numera är global. Att kunna visa på det unika i kombination med förmågan att leverera för att vinna en etablering är viktigt. Anne Graaf, vd för Hydro66 i Boden, pekar på att för de elintensiva företag som söker sig norrut handlar 60-70 procent av kostnaden om el.
– Men lämpliga plaster finns på Island, norra Kanada, Finland, med mera så det är inte en slump att städer som Luleå, Skellefteå och Boden lyckats. Man har kunnat visa på en kombination av ett bra liv och imponerande elinfrastruktur, säger Anne Graaf.

I Skellefteå är planen att spaden ska sättas i marken för Northvolts nya batterifabrik till sommaren, nu handlar mycket av arbetet om kompetensförsörjning och stadens utveckling. Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå, berättar att en av de viktigaste nycklarna till att Northvolt valde Skellefteå var att man kunnat läsa kundens behov, vad som var viktigt för Northvolt och sedan plockade man fram ett paket utifrån det. Hon får medhåll av Anne Graaf som menar att om Skellefteå kommun ser till att Northvolt är framgångsrika i allt de gör så kommer det garanterat att vara bra för Skellefteå.
– Vi valde Boden för att de förstår vår verksamhet och vad vi behöver. Det gäller att man som plats förstår vad affärsidén är för den som ska etablera sig och inte bara stirra sig blind på hur många arbetstillfällen de ska ha. Annars kan man inte vara snabb och ge de rätta svaren, säger Anne Graaf.

Den politiska samstämmigheten har varit nyckeln för Skellefteå, menar Knut Rost, vd Diös, för det gäller att kunna ta snabba beslut. Annars är ”aktiv” ledordet för Knut Rost, då man inte av en slump tilldelas en etablering eller myndighet. Själv har han varit nere i Stockholm med företaget, arbetat för, och lyckats locka upp myndigheter till norra Sverige. Vill man ha något måste man jobba för det, något som understryks av Charlotta Mellander som berättar att en tidigare kollega en gång träffat och frågat stadsutvecklingsexperten Jane Jacobs om vad det är för skillnad på två platser som till synes har samma förutsättningar, men den ena går jättebra och den andra jättedåligt.
– Då sa hon att det är närvaron eller frånvaron av bromsklossar. Det gäller att vara på tå.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Business ArenaUmeå

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.