Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Att använda sig av det som finns

Publicerad: 16 juni 2017, 13:58

Robin Al-Salehi.

Vi människor har en, i min mening, ganska olycklig tendens att försöka förnya saker och ting utan att riktigt tänka efter. Det handlar i allra största grad om dagens inneboende slit- och slängkultur, känslan av att vilja trycka på “reset-knappen” eller varför inte “röra om i grytan” och rösta in Donald Trump eller Jimmie Åkesson.


Vi människor har en, i min mening, ganska olycklig tendens att försöka förnya saker och ting utan att riktigt tänka efter. Det handlar i allra största grad om dagens inneboende slit- och slängkultur, känslan av att vilja trycka på “reset-knappen” eller varför inte “röra om i grytan” och rösta in Donald Trump eller Jimmie Åkesson.

Under min korta 23 åriga livsstid boendes i Rinkeby, “Arabdalen” i Hässelby Villastad och studentområdet Flogsta i Uppsala, så kan jag nog säga att jag bevittnat hur dåliga vi människor är på att “använda oss av det som finns”. Att se potentialen och utveckla det framför oss, istället för att tillåta dekadensen att sprida sig och “ge upp”.

Tar vi fastighetsbranschen som exempel, som jag också själv verkar inom, så har fastighetsägare, som bokstavligt talat är “ägare av det fysiska rummet”, ett otroligt stort ansvar som jag ser att “vi” ganska så ofta ignorerar. Jag skulle vilja påstå att “vi”, inte samhällsplanerar i tillräckligt hög grad och att det är för stort fokus idag på att köpa, äga, projektutveckla, renovräka och verka “hållbara” än att göra det som borde vara allas främsta ansvarsområde, att på riktigt förvalta hållbart.

Det verkar dock finnas ljusglimtar, såsom Skövdebostäder och Trianon. Utifrån det jag läst och hört så visar de en försiktighet gentemot sina hyresgäster som verkligen är hedersam och jag som samhällsplanerare och Jane Jacobs-fan, ser fram emot att besöka dem någon gång i framtiden.

Sen har vi de som smyger under radarn och växer så det knakar. Bolag i vars områden man måste bo för att ens ha en aning om vad som faktiskt sker. Ett bolag som jag har dåliga personliga erfarenheter av är Heimstaden. Du kanske själv stod och skrek Flogstavrålet 22:00 varje dag? Därför kan säkert du också beklaga hur det nu står till i området.

I Flogsta äger Heimstaden tolv höghus där det bor cirka 2000 studenter, både svenska och internationella studenter, som tagit sina första ansvarsfulla steg ut i vuxenlivet. Studenter som självklart vill leva ut sina bästa år, men framförallt är det personer som studerar för att bidra till samhället och som formas till att bli våra medmänniskor.

Flogsta är ett typiskt miljonprogramsområde som är funktionalitiskt byggt, tråkigt, isolerat och ibland otryggt då det är så pass tomt som det kan bli. Det är dessutom ett område som har en hyresgästomsättning på cirka 40 procent varje år. Områden som Flogsta kräver därför en aktiv förvaltning, förståelse för samhällsplanering och åtminstone att man utför NKI och följer upp. Det räcker inte bara med ekonomiska analyser.

När man som fastighetsägare inte förstår denna organiska komplexitet som finns i områden med korridorer på tolv personer vardera och alldeles för ofta ignorerar sina hyresgäster, ja vad skickar det egentligen ut för signaler till dessa studenter? Tyvärr så har Flogsta i mina ögon behandlats som en smutsig och nedgången kolgruva, istället för att ses som en guldgruva av sprudlande potential.

Under min studenttid försökte jag göra något åt den socialt ohållbara tillvaro jag såg. Jag vann Länsförsäkringarnas tävling “Trygghetshjälte” och öppnade ett community center för studenterna.  En offentlig samlingsplats där vi hade dokumentärvisningar, hade ping pong-turneringar, sällskapsspelskvällar och som gick runt med hjälp av en second hand-butik där vi lagrade alla de saker gamla studenter lämnat efter sig. Målet var att “fånga upp” studenters behov och problem på andra sätt än att bara se dem ägna sin fritid åt att festa på helgerna. Jag vill påstå att vi var på god väg till att göra bostadsområdet till ett mer “levande och självförsörjande stadsrum” som jag kallar det. Det hade inte krävts mycket från fastighetsägaren för att det skulle ha kunnat leda till minskade förvaltningskostnader och säkerligen ett ökat fastighetsvärde. När Heimstaden, som tidigare hyllat initiativet, sedan bestämde sig för att göra om second hand-butiken till en parkering, trots minskade grovsopskostnader, så kunde inte community centret bedrivas längre.

Sedan dess har jag som boende sett hur området mer och mer gått ner sig. Det började med nydragen fiber som periodvis i snart ett år gjort det omöjligt att plugga hemifrån och falska städfakturor som i flera år skickats ut till både svenska och internationella studenter som gjort sitt yttersta för att städa sina rum. En del fall av oanonnserade underhåll både inne i studentrummen och i korridorerna har gjorts där senast de fullt fungerande korridorsytterdörrarna byttes ut till nya som inte gick att låsa under två veckors tid. Samtidigt har felanmälningar ignorerats så att ingen längre orkar anmäla skador. Sist men inte minst fick städarna en satirisk låt tillägnad sig då de rutinmässigt blivit tillsagda att förstöra och slänga studenters ägodelar i de allmänna uttrymmen, vilket Heimstaden har erkänt.

I slutändan handlar det inte i det stora hela om vem du är som hyresgäst eller vilket område du som fastighetsägare verkar i, det handlar om att visa respekt och ta ansvar, och därmed få respekt av människor som känner ansvar för sitt område. I Rinkeby bodde min familj hos den lilla fastighetsägaren Olof Lindgrens fastigheter där alla vi busiga “förortsungar” och föräldrar kände den trevliga vaktmästaren som aktivt gick runt och pratade med alla boende.  När det gäller Flogsta så har dekadensen tyvärr gått så långt att Heimstadens nyligen fick sitt lokalkontor vandaliserat, troligtvis av några studenter, som tyckte att Heimstaden gick för långt med sina hyreshöjningar. Då hyreshöjningen enbart var på 19 kronor så är min spekulation att man gjorde detta på grund av att Heimstaden i flera år inte visat att de levererat på de hyreshöjningar som gjorts. Otroligt beklagligt beteende som skulle kunnat ha undvikits, om man jobbade mer närvarande och ansvarstagande.

Inte så överraskande så har Heimstaden nu officiellt sagt att de “gett upp”. De håller just nu på att rensa bland studenterna och förbereder med att bygga om lägenheterna till vanliga lägenheter på 1-2 rum. Man väljer den enkla vägen trots att studentkåren och Uppsalahem redan 2011 kom ut med en rapport där resultatet visade att någon procent av alla de som blir antagna aldrig ens påbörjar sina studier på grund av bostadsbristen. Sex år senare så har situationen inte förbättrats, och med tanke på hur viktigt det är för Uppsala och hela landet med utbildning så har inte idén applåderats av det stora flertalet.

Så mitt tips till fastighetsägare, alla fastighetsägare, är att istället för att slita och slänga med jordens resurser och människorna för att ni “gett upp”, försök istället att använda er av de resurser ni har och de människorna vars områden ni har ett ansvar över att förvalta. Se potentialen i dem, så blir det faktiskt mer meningsfullt att äga! Blir det mer meningsfullt att äga, så kommer även framtidens nyproduktion att briljera!

Robin Al-Salehi

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.