Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Asiatiska pengar flödar till Europa

Publicerad: 22 november 2017, 14:49

Asiatiska investerare har redan gjort ett avtryck på den europeiska, framförallt den brittiska, kommersiella fastighetsmarknaden men vi har mer att vänta.


Ämnen i artikeln:

London

Asiatiska investerare har redan gjort ett avtryck på den europeiska, framförallt den brittiska, kommersiella fastighetsmarknaden men vi har mer att vänta. Av den brittiska finanstidningen Financial Times fastighetsmarknadsseminarium som gick av stapeln i London på onsdagen framgick att man väntar sig enorma kapitalflöden från i synnerhet Kina, inklusive Hong Kong, in på den europeiska marknaden.

Den senaste tiden har kapitalflödena sinat lite från det kinesiska fastlandet då man från myndighetshåll satte begränsningar för kapitalflödena på grund av oro för att ekonomin skulle urholkas. Kapitalet kommer dock att börja flöda igen, och har börjat, om än med lite hårdare reglerad strategi och myndigheterna kommer att skärskåda de investeringar som planeras göras hårdare än tidigare.

I panelen satt Stephen Hubbard, ordförande för CBRE i Storbritannien, och Stephen Down, chef för centrala London och internationella investeringar på Savills, båda med stor erfarenhet av arbete i Asien. Båda var ense om att det fortfarande finns mycket pengar i Kina som söker avkastning globalt och då gäller det både det kinesiska fastlandet och Hong Kong. Det handlar mycket om kapitalförvaring och inte så mycket om att Kina och Hong Kong söker flytta sig högre upp på riskkurvan.

Lägg därtill att japanska pensionsfonder, världens största av sitt slag, har en del pengar som söker avkastning. Japanerna är dock mycket mer riskaverta i sina investeringar och mer försiktiga i sin inställning gentemot Brexit än vad de kinesiska investerarna är.

Kineserna låter sig inte skrämmas i samma utsträckning av Brexit, menade Stephen och Stephen (Hubbard och Down), och de söker sig av olika anledningar till London. Dels är staden världens finansiella centrum och attraherar mer globalt kapital än New York, Paris och Sydney gör tillsammans, dels har staden bland asiatiska investerare sedan länge haft en status som en säker hamn på den finansiella oceanen.

Bland investerare från Hong Kong, där det finns många förmögna familjer som i sin kapitalförvaltning söker sig till Europa, finns det sedan både historiska och kulturella skäl till att investera i London då Hong Kong ju tillhörde Storbritannien fram till 1997. Brittiskt är dessutom ett kvalitetsmärke i Kina och Stephen och Stephen beskriver i sitt samtal vilken hög status engelsk fotboll har i Kina.

Pengarna flödar in till London och man köper gärna landmärken. Således köpte Hong Kong-baserade CC Land, ett familjeägt investmentbolag, landmärket som i folkmun kallas för Rivjärnet i Londons finansdistrikt för 1,15 miljarder pund tidigare i år. En affär som enligt rådgivare gjordes till ett pris högre än fastighetens värdering och alla var nöjda.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

London

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.