Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Arena Huddinge Juni

Publicerad: 8 juni 2008, 22:00

Våra regionala centrum måste växa
I höst kommer regeringens infrastrukturproposition. Ett område där man är i stort behov av infrastruktur för att kunna utveckla regionen är söderort. Man vill kunna knyta samman områdena Kungens Kurva Skärholmen, Flemingsberg och Älvsjö…


Källa: Seminariet ”Tillväxt och utveckling – Södra Stockholm”

Våra regionala centrum måste växa

I höst kommer regeringens infrastrukturproposition. Ett område där man är i stort behov av infrastruktur för att kunna utveckla regionen är söderort. Man vill kunna knyta samman områdena Kungens Kurva Skärholmen, Flemingsberg och Älvsjö.

Under frukostseminariet ”Tillväxt och utveckling – Södra Stockholm” diskuterades regionens planer och framtid. Roger Bernow från Evidens BLW talade om att stadsregionerna är de platser som växer mest, fler människor söker sig till platser som erbjuder mångfald. Södertörn är Sveriges 4:e största bostadsmarknad och man växer nu i snabbare takt än i norrort, handel ligger på tredje plats i Stockholm vad gäller tillväxt men det man saknar är kontor.

Det behövs mycket marketing mot fastighetsbranschen för att locka till sig de större företagen, säger Johan Widström, Fastighetschef Dagon. Tillsammans med Skanska har man stora planer för området de kallar Flemingsbergsdalen. Med en byggrätt på 160 000 kvadratmeter till förfogande så planeras en helt ny stadsdel men en detaljplan kan vara klar först om två år. Man poängterar att det är viktigt med ett beslut om infrastrukturen för att företag ska våga investera i regionen.

Ingela Lind, Stadsbyggnadsdirektör Stockholms Stad, menar att Stockholm inte tävlar med de mindre orterna i Sverige utan på en global nivå och då måste regionala centrum som Kungens Kurva växa. Där är utmaningen att få folk att ställa bilen och promenera omkring och då räcker det inte att bara ha affärer utan det måste även till kulturella inslag som till exempel bibliotek för att det ska bli en attraktiv miljö.

Carl-Michael Augustsson, VD, Granen Fastighetsutveckling, säger att området Kungens Kurva behöver få en starkare identitet och att folk inte riktigt vet vad som finns i området. Ander Nilsson, VD, Fastighets AB Brostaden, tror att handel har den största potentialen i söderort men det behövs en bättre struktur på hur man tar sig runt i området. Förutsättningen för förbättringar är att både näringsliv och kommun samarbetar.

Frukostseminariet ”Tillväxt och utveckling – Södra Stockholm” anordnades av Arena Huddinge i samarbete med Fastighetsnytt.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.