Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Är valresultatet det nya normala?

Publicerad: 9 november 2016, 07:59

Stig-Björn Ljunggren, Amanda Lundeteg och Maria Rankka.

“Den stora faran är om vi tror att det här är ett tillfälligt hack i skivan”. Ger Trumps vinst ny energi till missnöjda människor utanför USA:s gränser? Och hur ska den transatlantiska länken mellan Sverige och USA hållas intakt? Fastighetsnytt sammanfattar näringslivets analyser av Trumps vinst.


Ämnen i artikeln:

Stig-Björn LjunggrenAmanda LundetegMaria Rankka

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är lite förvånad över valresultatet och hade nog trott att Clinton skulle vinna valet i USA, som så många andra. Den stora faran, menar han, är om vi tror att det här är ett tillfälligt hack i skivan.

Med stort fokus och löften om att lyfta USA till den stormakt det en gång var lyckades Donald Trump mobilisera väljarna och vinna i de avgörande staterna. I sitt segertal valde Trump att betona att det inte varit en valkampanj, utan en rörelse.

– Han är ju revolutionär. Han har haft ett budskap om en fundamental samhällsförändring, en återgång till USAs storhetstid, säger Stig-Björn Ljungren.

Segertalet inleddes av att Trump meddelade att Secretary Clinton ringt och gratulerat till segern. Här gjordes också en helomvändning mot den ganska ”smutsiga” valkampanj som förts och Trump talade nu om att han hade respekt för Clintons engagemang och att det nu var dags att enas och jobba tillsammans. Helt enligt Machiavellis läror, menar Stig-Björn Ljunggren.

– Man använder inte samma logik för att behålla makten och utöva makten som man använder sig av för att ta makten. Nu var det ett anslag likt Clinton, visionen att nationen tillsammans ska åstadkomma storverk.

– Han gör detta samtidigt som alla andra undrar hur det gick till och Clinton-supportrar bråkar på stan. Det är bara timmar gammalt men intressant om han redan lyckats ändra om möblemanget.

Den stora faran, menar Stig-Björn Ljunggren, är om vi tror att det här är ett tillfälligt hack i skivan.

– Det här är det nya normala, även om det ännu är oklart vad det blir. De utlovade satsningarna som kan låta positivt, men frågetecken finns hur politiken kommer utforma sig, inte bara i USA utan i andra länder.

“Ger energi till missnöje utanför USA”
Amanda Lundeteg är vd på stiftelsen AllBright, som jobbar för ett jämställt näringsliv. Hon spenderade natten på amerikanska ambassadens valvaka och hennes spontana reaktion är politisk depression.

– Det är katastrof att en arg man vinner över den kvinna som varit mer redo än någon tidigare presidentkandidat att ta sig an posten. Men det är talande. Kvinnor ökar på ledande positioner inom en rad områden men när det kommer till de tyngsta maktpositionerna så går det plågsamt långsamt.

Hon menar att vi med Trump i Vita Huset kan räkna med en backlash på en rad områden, bland annat aborträtten, föräldraledighet och jämställda löner.

– Vissa menar att det är bra att fenomenet Trump har kommit upp till ytan eftersom han representerar många unkna åsikter och att dessa nu debatteras. Jag håller inte med. Mycket av Trumps sexism och rasism har passerat alldeles för lättvindigt på grund av att människor blir mer och mer avtrubbade. Trumps vinst ger säkerligen energi åt andra missnöjda människor utanför USA:s gränser. Jag gruvar mig enormt över valet i Sverige 2018.

När Fastighetsnytt frågar om hon kan se något positivt med valet, säger hon att det är svårt.

– Men jag såg nyss en bild som illustrerade att Clinton hade nått en jordskredsseger om endast människor födda senare än 1982 hade röstat. Det ger hopp om framtiden.

“Viktigt att inte isolera USA nu”
Maria Rankka, vd på Stockholms Handelskammare, första reaktion är att den misstro och populism som det amerikanska valet gett uttryck för tyvärr inte är unik för USA.

– Det som är viktigt nu, ur ett svenskt perspektiv, oavsett vad vi tycker om valresultatet är att inte isolera USA. Vi, Stockholm och Sverige, kommer behöva samarbeta mer med USA. Mer handel, mer studentutbyte, mer politisk dialog. Den transatlantiska länken är oerhört viktig ur ett svenskt perspektiv. Vi måste värna den.

Vidare säger hon att det är osannolikt att presidenten Trump kommer att uppträda på samma sätt som kampanjkandidaten Trump har gjort.

– Det gäller nämligen alla presidenter, även om Trump som varandes icke-etablissemang, är svårare att bedöma. Jag talade med en senior amerikansk diplomat för några dagar sedan som sa att vad gäller frihandeln så kommer förmodligen presidenten att inte mer moderata positioner från och med nästa höst eller när dammet från valrörelsen lagt sig och verkligheten tränger på (oavsett om det blev Clinton eller Trump).

Mattias Fröjd
Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.