Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Är toppen passerad?

Publicerad: 15 mars 2017, 19:53

Åsa Henninge.

Foto: Sverrir Thór.

Det finns flera tecken på att den svenska fastighetsmarknaden har passerat toppen i denna cykeln. Det säger NAI Svefas analyschef, Åsa Henninge.


Ämnen i artikeln:

MipimSvefa

Det finns flera tecken på att den svenska fastighetsmarknaden har passerat toppen i denna cykeln. Det säger NAI Svefas analyschef, Åsa Henninge, som på fastighetsmässan Mipim i Cannes presenterade NAI Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad.

I samtal med Fastighetsnytt nämner Åsa Henninge bland annat att totalavkastningen minskat under 2016, något som hon ser som ett tydligt tecken på att toppen är passerad.

– Dessutom börjar köparna bli lite mer kräsna än tidigare och vi ser en flight-to-quality och ytterligare ett tecken är att gapet mellan Stockholm och övriga Sverige har börjat öka lite igen, säger hon.

Där hänvisar Åsa Henninge till NAI Svefas fastighetsindex där gapet mellan Stockholm och övriga landet har vuxit efter att ha minskat en längre tid.

– Det känns som att toppen är passerad men ser man på förutsättningarna nu så ser de ju lika bra ut som de gjorde i början av 2016. Marknaden är dock lite avvaktande och det tror jag på beror till stor del på psykologi, säger hon.

Hon säger att marknaden väntar på att de stora och per definition ledande aktörerna ska ta befälet. Gör de det kan vi se ytterligare en topp och kurvan se lite ut som ett M.

– Förutsättningarna är som sagt fortfarande gynnsamma men börjar de stora lämna och söka avkastning på andra håll så tror jag att marknaden följer efter dem, säger Åsa Henninge.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

MipimSvefa

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.