Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Är oron för Kinas tillväxt överdriven?

Publicerad: 24 september 2015, 13:38

Tomas Pousette

Det råder inget tvivel om att den kinesiska konjunkturen har dämpats men frågan är ändå om inte oron för negativa spridningseffekter globalt är överdriven.


Ämnen i artikeln:

KinaTomas Pousette

Risken för en kraftig inbromsning i den kinesiska ekonomin har bidragit till fallande kurser och ökad volatilitet på världens aktiemarknader. Det råder inget tvivel om att den kinesiska konjunkturen har dämpats men frågan är ändå om inte oron för negativa spridningseffekter globalt är överdriven.

Tecknen på den kinesiska inbromsningen är många. Inköpschefsindex för industrin föll i september till den lägsta nivån sedan början av 2009, då finanskrisen var akut. BNP ökade visserligen med 7 procent under första halvåret, jämfört med motsvarande period förra året, men värdet av importen minskade med drygt 15 procent. Nedgången i importen, som är en indikator på den inhemska kinesiska efterfrågan, har fortsatt i juli och augusti. Fallande råvarupriser är ett annat tecken på en svagare kinesisk aktivitet.

Huvudscenariot för stora prognosmakare, som IMF och OECD, är en BNP-tillväxt i Kina på cirka 6,5 procent i år och nästa år. Det är klart lägre än förra årets tillväxt på 7,4 procent men ändå en ganska mjuk inbromsning. Hur stora negativa effekter får då den kinesiska nedväxlingen globalt? OECD har beräknat hur ett fall i den kinesiska inhemska efterfrågan med 2 procentenheter skulle påverka tillväxten internationellt. Fallet medför att Kinas BNP-tillväxt minskar med drygt 1 procentenhet, vilket i stort sett motsvarar den prognostiserade dämpningen av BNP-tillväxten från 2014 till 2015.

För Japan, som har betydande handeln med Kina, beräknas BNP-tillväxten reduceras med drygt en halv procentenhet. För ett land med stor råvaruexport, som Ryssland, uppskattas BNP-tillväxten också skalas ner med en halv procentenhet. När det gäller USA och euroområdet är däremot den negativa effekten på tillväxten betydligt mindre, ungefär en kvarts procentenhet.

Med den uppbromsning av Kinas ekonomi som nu verkar mest trolig blir således effekterna för de flesta andra länder ganska små. Även om vi räknar med en ännu hårdare inbromsning i Kina och fördubblar de negativa spridningseffekterna i OECD:s kalkyler, så blir inte effekten på global tillväxt dramatisk.

OECD:s modeller är en förenkling av verkligheten och resultaten ska tolkas försiktigt. Det finns också frågetecken kring den kinesiska ekonomiska statistiken som gör utvecklingen svårtolkad. Intrycket är emellertid att det ska till en betydligt hårdare inbromsning i Kina än vad som nu verkar troligt för att skaka den internationella konjunkturen i grunden.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

KinaTomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.