Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Antal överklagade detaljplaner minskar

Publicerad: 27 februari 2015, 15:12

Antal överklagade detaljplaner till Länsstyrelsen i Stockholm minskar för andra året i rad. Under 2014 behandlades 79 överklaganden, jämfört med 99 under 2013.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusLänsstyrelsenStudentbostäder

Det innebär att knappt en tredjedel av de detaljplaner som antagits i länet överklagats till Länsstyrelsen.
– Många detaljplaneärenden innehåller konflikter i frågor som berör hälso- och säkerhetsaspekter, exempelvis buller. Det i sin tur är en konsekvens av att kommunerna numera vill bygga nära kollektivtrafik och annan infrastruktur. Länsstyrelsen arbetar med att ta fram planeringsunderlag exempelvis om riskfrågor, för att kunna ge tydligare råd i tidiga skeden, säger Elin Blume vid enheten för samhällsplanering på Länsstyrelsen i Stockholm.

Förra året innehöll fyra överklagade detaljplaner studentbostäder. Länsstyrelsens verksamhetsplan för 2014 slår fast att myndigheten ska verka för ett ökat utbud av bostäder för studenter. Det ska bland annat ske genom att hanteringen av detaljplaner som omfattar studentbostäder ges hög prioritet.

Länsstyrelsen arbetar även aktivt för att korta handläggningstiderna för överklagade planärenden och får under perioden 2013-2016 extra anslag för detta. Regeringens mål är att 75 procent av de överklagande detaljplanerna ska vara avgjorda inom 90 dagar och 90 procent ska vara avgjorda inom 150 dagar.
– Regeringens mål för överklagade detaljplaner når vi med god marginal. Och planer som innehåller studentbostäder följer vi extra noga, säger Elin Blume.

Sten Wetterblad, ordförande för initiativet Sthlm6000+ och regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm, ser positivt på myndighetens engagemang i studentbostadsfrågan.
– Universitetshuvudstaden Stockholm behöver fler studentbostäder. Studentbostäder ger mer liv och rörelse samtidigt som de är nödvändiga för att stärka Stockholmsregionens samlade attraktivitet och konkurrenskraft. Det är därför glädjande att Länsstyrelsen satt studentbostadsärendena högt upp på dagordningen under 2014. Vi litar på en fortsatt snabb hantering från Länsstyrelsen även de kommande åren, säger Sten Wetterblad.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Akademiska Hus

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.