Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Ansträngd försörjningsbörda för många kommuner redan 2012

Publicerad: 20 Februari 2011, 23:00

Ansträngd försörjningsbörda för många kommuner redan 2012 SEB:s välfärdsekonom Jens Magnusson skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att andelen äldre i befolkningen kommer att öka snabbt de närmaste decennierna vilket innebär att kommunernas försörjningsbörda ökar i snabb takt…


Källa: SEB Nyheter

Ansträngd försörjningsbörda för många kommuner redan 2012

SEB:s välfärdsekonom Jens Magnusson skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att andelen äldre i befolkningen kommer att öka snabbt de närmaste decennierna vilket innebär att kommunernas försörjningsbörda ökar i snabb takt.

SEB har låtit Statistiska Centralbyrån göra en prognos över hur försörjningsbördan för landets kommuner utvecklas fram till år 2040. Försörjningsbördan uttrycks av SCB som relationen mellan dem som arbetar och dem som inte arbetar. En försörjningsbörda på 2,0 innebär att varje arbetande ska försörja två personer, sig själv och en till.

Prognosen visar att 73 kommuner redan nästa år kommer att ha en ansträngd försörjningsbörda på över 2,5. Om 20 år gäller det mer än 200 kommuner, varav inte mindre än 12 kommer att ha en extrem försörjningsbörda på 3 eller mer, det vill säga varje person i arbete ska försörja sig själv och minst två personer till.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.