Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ändring i PBL straffar långa ledtider

Publicerad: 26 februari 2018, 11:52

Regeringen vill införa ett system med avgiftsreduktion för sökande när tidsfristen för handläggningsärenden om bygglov, förhandsbesked och startbesked överskrids. Ändringarna i plan- och bygglagen hoppas leda till effektivare byggande.


Ämnen i artikeln:

BoverketRegeringen

–Det är rimligt att den som drabbas av att kommunerna inte klarar kraven på handläggningstider när det gäller bygglovsärenden blir kompenserad för dröjsmålet. Detta ger även kommunerna vidare incitament att hålla sig inom ramen för gällande tidsfrist, säger bostadsminister Peter Eriksson.

I en remiss till Lagrådet föreslår Regeringen att en reduktion på en femtedel av avgiften för varje påbörjad försenad vecka ska börja gälla från den första januari 2019. Reduktionen införs även vid ansökan om marklov, rivningslov, förhandsbesked och anmälan.

Förslaget grundar sig i Boverkets rapport som visar att var femte kommun i landet inte klarar handläggningstiderna för lov och att var sjätte kommun inte håller tiderna för anmälningsärenden. I rapporten föreslogs även att ett system med reduktion för avgift införs i plan- och bygglagen.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

BoverketRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.