Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Amorteringskravet infördes på onsdagen

Publicerad: 1 juni 2016, 11:07

På onsdagen infördes det omdiskuterade amorteringskravet. Hur det kommer att påverka bostadsmarknaden på sikt återstår att se.


Ämnen i artikeln:

Amorteringskrav

Ett av de mest omdebatterade ämnena inom fastigheter och ekonomi har de senaste åren varit amorteringskravet. Det har stötts och blötts, bollats mellan olika instanser, fått nej från kammarrätten ett flertal gånger och finansinspektionens mandat har ifrågasatts. Efter många om och men infördes slutligen kravet på onsdagen.

Förra året, när amorteringskravet var tänkt att införas, märktes en rusch på bostadsmarknaden. Många ville sälja och köpa innan det infördes, för att slippa kraven på sina nya bolån.

Effekten har inte varit lika tydlig den här gången, även om det är för tidigt att sia om de långsiktiga effekterna.

Enligt banktjänstemän som Fastighetsnytt pratat med tror de dock inte att effekten kommer att vara lika tydlig den här gången. De flesta storbanker har nämligen redan infört amorteringskraven utefter hur lagförslaget varit utformat, och använt det på nya låntagare det senaste året.

Kritiker har menat att amorteringskravet kommer att skapa ytterligare inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Ja-sägare menar att det istället är en återgång till något sunt – det är rimligt att amortera på sina bolån.

Var man än står i frågan har amorteringskravet nu vunnit laga kraft.

Ämnen i artikeln:

Amorteringskrav

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.