Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

“Amorteringskrav tidigast våren 2016”

Publicerad: 17 augusti 2015, 11:23

Amorteringskrav bör genomföras snarast. Det skriver Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden idag på DN Debatt. De hänvisar till höga bopriser och belåningsgrader, som ett resultat av lågt bostadsbyggande, fallande räntor och slopade skatter.


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravFinansinspektionenPer BolundRiksbanken

Amorteringskrav bör genomföras snarast. Det skriver Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden idag på DN Debatt. De hänvisar till höga bopriser och belåningsgrader, som ett resultat av lågt bostadsbyggande, fallande räntor och slopade skatter. Detta, skriver de, gör att hushållens skulder ökar betydligt mer än inkomsterna.

Det är Riksbankschef Stefan Ingves som tillsammans med Hans Lindblad, Riksgäldsdirektör och Martin Noréus, vikarierande generaldirektör för Finansinspektionen ser med oro på utvecklingen i Sverige de senaste 20 åren. Bostadspriserna och hushållens skulder har ökat, och under senare tid med ny fart. Det senaste året har priset på bostadsrätter stigit med 20 procent, och priset på villor med 13 procent. Hushållens skulder har under samma period ökat med sju procent.

De summerar orsakerna bakom utvecklingen i fem punkter.

- Det låga bostadsbyggandet
- Skattesystemets utformning
- Kreditvillkor för hushåll
- Fallande räntor och stigande inkomster
- Ökat bostadsägande

”Att hantera de spänningar och risker för enskilda hushåll, finanssektor och samhällsekonomi som följer av utvecklingen på bostadsmarknaden och en hög skuldsättning är en stor utmaning. Det räcker inte med enbart en tydlig och fungerande makrotillsyn och åtgärder inom detta område. För att komma till rätta med dagens situation bedömer vi att det behövs väl avvägda grepp som spänner över flera politikområden” skriver trion på DN Debatt.

Finansmarknadsminister Per Bolund och Regeringen håller med om att det behövs ett amorteringskrav på bolån, men Bolund tror inte att det kan bli av förrän tidigast våren/sommaren 2016, uppger DN.

– Jag är glad att myndigheterna är ense och tydliga i den här frågan, det är en ståndpunkt som regeringen delar, vi tycker att det behövs ett beslut om amorteringskrav och vill ge Finansinspektionen det mandatet, säger Bolund till tidningen.

Tidigare gick beslutet om amorteringskrav i stöpet, då Finansinspektionen inte ansågs ha tillräckliga mandat att fatta ett sådant beslut. Kravet måste istället gå via riksdag och Regering, eftersom det behövs en lagändring för att kunna ge ett sådant mandat till FI.

Enligt Bolund för man samtal om frågan och olika frågor är under utredning. Han menar att även om alla partier kommer överens kommer det att ta tid eftersom det handlar om en lagändring som måste igenom många instanser innan det kan fattas beslut i riksdagen.

Redaktionen

Källa: Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.