Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Amorteringskrav kan klubbas i maj

Publicerad: 12 september 2015, 07:21

Regeringen är överens med de fyra allianspartierna om att införa amorteringskrav. Nu ska en promemoria skickas ut på remiss under hösten – och enligt planerna klubbas i riksdagen 1 maj 2016.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenPer Bolund

Förslaget ser i mångt och mycket ut som det Finansinspektionen presenterade, men som slopades på grund av Kammarrätten i Jönköping. Nytt är att det ska göras undantag för nya bolån som tas i syfte att köpa en nyproducerad bostad, samt att undantag ska göras vid exempelvis dödsfall, sjukdom eller skilsmässa.

Flera av de punkter som presenteras i promemorian speglas i de krav som tidigare kommit från Alliansen. Bland annat krävde de just undantag för lån för nyproduktion, och lättnader vid oförutsedda händelser.

Exakt hur nyproduktion ska definieras är dock fortfarande oklart.

Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Per Bolund. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

– Vi har inte spikat exakt hur det ska definieras. Man kan tänka sig att man inte behöver amortera de första åren efter att det byggts klar, men Finansinspektionen får ta fram detaljerna, har finansmarknadsminister Per Bolund tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Nedan följer utdrag ur den promemoria som nu ska ut på remiss:

”Antalet hushåll som påverkas och i vilken utsträckning dessa hushåll påverkas beror på hur amorteringskravet utformas. Dessutom bör vissa hushåll med nya bolån kunna undantas från ett amorteringskrav. Eftersom det i flera av Sveriges regioner råder brist på bostäder bör sådana undantag exempelvis gälla köp av nyproducerade bostäder. Om dessa bostäder undantas bör inte nyproduktionen av bostäder påverkas i betydande utsträckning vid införandet av amorteringskrav. Undantag bör också ges om vissa särskilda skäl föreligger, t.ex. närståendes dödsfall, arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa”

”Ett amorteringskrav kan i ett kortare perspektiv innebära ökade utgifter för vissa hushåll. På längre sikt leder amorteringar dock till lägre lån och därmed lägre ränteutgifter för hushållen. Hushållen påverkas även av amorteringskravets möjliga effekter på samhällsekonomin”

”ökade utgifter till följd av ett amorteringskrav kan till viss del innebära en omfördelning av konsumtionen idag till ett senare skede. Svenska hushåll har också ett högt sparande. Det finns skäl att tro att ett amorteringskrav, oaktat utformning, inte får fullt genomslag på konsumtion, utan att en viss del av de ökade utgifterna kompenseras av ett minskat sparande”

Redaktionen

Källa: Regeringen, Finansdepartementet, Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News