Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

“Amorteringskrav ger tydlig inbromsning”

Publicerad: 1 mars 2018, 06:21

Idag införs det skärpta amorteringskravet. Enligt Stockholms Handelskammare uppger samtidigt byggbranschen i huvudstaden att orderstockarnas positiva utveckling “tvärvänt”.


Ämnen i artikeln:

Andreas HatzigeorgiouStockholms HandelskammareAmorteringskravet

Idag, torsdag, införs det nya och skärpta amorteringskravet. Enligt Stockholms Handelskammare uppger samtidigt byggbranschen i huvudstaden att orderstockarnas positiva utveckling “tvärvänt” till en negativ.

Idag införs alltså till slut det skärpta amorteringskravet som stötts, blötts och debatterats det senaste året. När det i slutet av förra året stod klart att regeringen gick vidare med det skärpta amorteringskravet menade vissa bedömare att det är ett sunt drag och att det krävs för att få ned hushållens skuldsättning, medan många andra menade att det kom med en osedvanligt dålig timing – precis samtidigt som bostadspriserna började svaja.

Enligt en undersökning som Stockholms Handelskammare gjort ser man nu en tydlig inbromsning i byggbranschen, som kan bero på oron amorteringskravet skapat, enligt dem.

– Den pessimism vi nu ser i byggbranschen har vi inte sett på länge, särskilt inte i ett läge där den både Sverige liksom den globala ekonomin går relativt bra. Det är oroande om pessimismen tar grepp om byggandet i ett läge där vi behöver stabilitet och tilltro, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Statistiken visar att branschens förväntningar på byggmarknaden försvagats påtagligt sedan amorteringskravet blev aktuellt.

– Amorteringskravet riskerar att göra mer skada än nytta. Jag befarar att detta kommer att sänka rörligheten på bostadsmarknaden ytterligare. Vi vet heller inte hur det tidigare införda amorteringskravet påverkat marknaden, säger Andreas Hatzigeorgiou. För Stockholm har det allra störst inverkan och riskerar påverka uppemot vart tredje hushåll. Det höjer ribban ännu mer för den som vill flytta till Stockholm, det försvårar inträdet på bostadsmarknaden för unga och försämrar företagens möjligheter att rekrytera och växa, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.