Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

AMF och AP4 i diskussioner om Rikshem

Publicerad: 23 februari 2016, 20:13

På måndagen slutfördes granskningen av Rikshem. AMF och Fjärde AP-fonden, Rikshems ägare, kommenterar nu resultatet av granskningen – bland annat i diskussioner om ägandet.


Ämnen i artikeln:

AMFFjärde AP-fondenRikshem

På måndagen slutfördes den granskning av Rikshem. AMF och Fjärde AP-fonden, Rikshems ägare, kommenterar nu resultatet av granskningen.

Peter Hasslev är kapitalförvaltningschef på AMF och styrelseledamot i Rikshem. Han menar att det är ”tillfredsställande” att styrelsen direkt beslutat att se över bolagets styrande dokument.

Samtidigt är han kritisk till att vd Jan-Erik Höjvall sitter kvar.

– Min personliga uppfattning är att det hade varit bättre för Rikshem med ny VD, som med nya ögon, skulle kunna utveckla bolaget framåt. Det menade dock inte styrelsens majoritet, skriver Peder Hasslev i en kommentar.

Han menar att det är problematiskt att åsikterna om vd:n går isär.

– AMF har mot den bakgrunden en pågående dialog med AP4 om hur ägandet i Rikshem ska se ut i framtiden, allt i enlighet med vårt aktieägaravtal. För Rikshems bästa kommer vi naturligtvis inte låta en sådan fråga dra ut på tiden, utan hålla ett högt tempo i förhandlingarna, säger han.

Fjärde AP-fonden menar att det är viktigt att alla intressenter kan få en tydlig bild av vad som skett och vilka åtgärder som kommer att vidtas för att återställa förtroendet för bolaget.

– Vi delar Rikshems styrelses uppfattning att de avvikelser som framkommit är allvarliga. Det kommer nu naturligen eftersom det inte rått full enighet inom styrelsen även ske diskussioner på ägarnivå utifrån det som förevarit, säger Mats Andersson, VD på AP4.

Tidigare har det ryktats om att en försäljning av AMF:s andel i Rikshem till AP4 är en tänkbar utgång av ägardialogen.

Köpet skulle, enligt sajten realtid.se, innebära en affär i 16 miljardersklassen, utifrån en värdering av Rikshem till 32 miljarder kronor. Men AP4:s vd, Mats Andersson, vill inte bekräfta huruvida ryktena stämmer.

– Det kan jag inte kommentera. Men du är säkert smart nog att lista ut ungefär vart vi är på väg, säger han till Realtid.se.

Redaktionen

Källa: AMF och AP4, realtid.se

Ämnen i artikeln:

AMFFjärde AP-fondenRikshem

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.